Annons

SMHI: Mer snö att vänta i veckan – är det dags för riktig vinter?

På torsdagsmorgonen föll det snö över delar av sydöstra Skåne. Och det är fler snöbyar att vänta i veckan – men ännu ingen riktig vinter, enligt SMHI.
Sydöstra Skåne • Publicerad 13 december 2018
Stationsområdet i Tomelilla på torsdagsmorgonen.
Stationsområdet i Tomelilla på torsdagsmorgonen.Foto: David Tufvesson

Vädret ser ut att hålla sig ganska stabilt veckan ut, detta på grund av ett högtryck som växt sig in över landet.

– Det vi har just nu är mycket moln, i princip över hela södra halvan av Sverige, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Annons

Kortvarigt snöfall, som vi fick se under torsdagsmorgonen, kan det bli mer av.

Snöfall över Ystad vid 8.30-tiden på torsdagen

– Utöver molnen har ni nere hos er också en luftströmning som gör att det kommer in fuktig luft. Ur det här faller det lite snöflingor och det ser ut att bli en del snöbyar som drar in.

Temperaturen kommer dock att hålla sig kring nollan och några enstaka plusgrader dagtid. Marken är fortfarande så pass varm att snön troligtvis inte kommer ligga kvar någon längre tid.

En liten förändring i väderläget blir det till helgen, då vi får en mer ostlig luftströmning som kan ge lite mer nederbörd.

– Men det handlar fortfarande inte om några stora mängder. Temperaturen hoppar också upp någon grad på lördag och söndag. Jag tror att det framförallt kommer bli inslag av snöblandat regn eller blötsnö, säger Max Lindberg Stoltz.

Framåt måndagen sker ännu en förändring och högtrycket knuffas bort. Detta kan öka nederbörden ytterligare men temperaturen ser ut att hålla i sig.

Så vi ska inte vara beredda på någon riktig vinter än?

– Nej, det ser ut att dröja, i alla fall i södra Skåne. Rent meteorologiskt är det fortfarande höst i hela Skåne, vilket är normalt. Vintern brukar komma först i januari.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons