Kultur

Sommarens svenska folktoner

Musikkrönika Artikeln publicerades

Folkmusik spelas förstås året runt. Ändå är det just nu, när jag kan sitta ute i trädgården och dricka kaffe, som lusten att höra svensk folkmusik blir som störst.

Svenskdanska gruppen Spöket samlad i köket, aktuell med nya albumet ”Chateau du garage”.
Foto: Pressbild
Svenskdanska gruppen Spöket samlad i köket, aktuell med nya albumet ”Chateau du garage”.

Fast svensk och ”svensk”. De grupper som idag spelar folkmusik med rötter i svenskt bondesamhälle kan ha medlemmar från olika länder, de hämtar repertoaren över såväl nordiska som andra landsgränser och använder snart sagt vilka musikinstrument som helst.

Nyckelord: traditionell och samtida, svensk och internationell. Inte minst personlig och nyskapande. En skiva med svensk folkmusik låter inte som en annan.

Svensk-danska gruppen Spöket i köket med nya albumet ”Château du garage” (Go´ Danish Folk) har flest instrument – gitarr, tuba, fiol, dragspel, vevlira, säckpipa, trumpet, sax, trombon med ännu fler – och spelar såväl svensk vals som kanadensisk galopp och dansk polka.

Medan norsk-svenskarna Ånon Egeland, Mats Edén och Mikael Marin, ”Vol 1” (Taragot), får hardingfela, fiol och cello att än klinga ihop och än skava emot med utgångspunkt från norsk springar och slåtter. De låter mest som spelmän men ibland som en klassisk trio.

Väsen är, efter cirka 30 år, en folkmusikalisk veterantrio som med fiol, nyckelharpa och gitarr får sitt nya album,”Rule of 3” (East Side), att klinga ur den svenska skogen och ner genom Sverige till Europa. Hör på ”Hållfasthetsmarschen” och försök placera den på kartan.

Nyckelharpisten Erik Rydvall spelar tillsammans med Olav L. Mjelva på hardingfela. De utforskar sina instrument och musikaliska traditioner i Sverige och Norge.
Nyckelharpisten Erik Rydvall spelar tillsammans med Olav L. Mjelva på hardingfela. De utforskar sina instrument och musikaliska traditioner i Sverige och Norge.

Nyckelharpisten Erik Rydvall är aktuell med två album. På det ena, ”Vårvindar friska” (NFB), sam- och närspelar han med norrmannen Olav L. Mjelva, hardingfela. De utforskar likheter och olikheter hos instrument och traditioner från Sverige respektive Norge.

På andra albumet, ”Northern Dances” (Toccata Next), samspelar Rydvall i estländska koraler, svenska polskor och norsk springar med organisten Gunnar Idenstam, som sitter vid Kristiansands domkyrkoorgel.

Lena Willemark och Emma Härdelin är två av Sveriges främsta folksångerskor. Den första har med Jonas Knutsson, saxofon, och Mats Öberg, klaviatur, förvandlat visor/poplåtar av bland andra Eva Dahlgren, Ola Magnell, Cornelis Vreeswijk och Evert Taube till ”Svenska folklåtar” (Playing With Music). Den andra framför svenska skillingtryck om ”Händelser i Nord” (Westpark) – många gruvliga mord! – som medlem i gruppen Triakel (sång, tramporgel och fiol).

Avslutningsvis förvandlar Arne Forsén sitt piano till ett traditionellt svenskt folkmusikinstrument – jo, det låter så – när han på albumet ”Visor från Dorotea” (Blue Music) spelar västerbottniska folktoner.

Festivaler och stämmor

Erikssons allehanda tips

Om någon vill höra klingande exempel på musiken i krönikan så gå in på YA:s sajt. Där finns en klickbar länk till Spotify och spellistan ”Svenska folktoner 2019”.

Svenska folktoner 2019, a playlist by mediaimorronidag on Spotify<iframe src="https://open.spotify.com/embed/playlist/0KA2UL5lj5idbxRSJG7rBn" style="border: 0; width: 100%; height: 380px;" allowfullscreen allow="autoplay; encrypted-media"></iframe>A playlist featuring Spöket i köket, Ånon Egeland, Väsen, and othersSpotify640640

Folkmusikfestival

Backafestivalen var – är? – enda sommarfestivalen på Österlen där det spelats svensk folkmusik. Ännu hoppas jag att Backa ska återuppstå men om den nu tyvärr är nedlagd så nog borde det väl startas en folkmusikfestival på Österlen? Till exempel vid Glimmingehus – med möjlighet att spela såväl utom- som inomhus…

Spelmansstämma

I väntan på en österlensk folkmusikfestival rekommenderas ett besök på Degebergastämman, som i år har datumen den 14-16 juni. Årets gäster är – de mästerliga! – fiolspelmännen Pelle Björnlert och Anders Löfberg. Om du har en fiol så ta med den vetja, så kommer du in gratis och kan delta i Allspelet.

Träskovärldsmästare

För att lyssna på – eller delta i? – årets världsmästerskap i skånsk träskofiol får man åka lite längre nordvästerut i Skåne. Nämligen till Folkrotfestivalen i Hjärnarp den 19-20 juli. Också många fler folkmusiker (än träskospelare) medverkar. Håll koll på folkrot.se för att se exakt vilka.

Visa mer...