Insändare

SSU: Rösta på Socialdemokraterna för ett schysst klimat och schyssta jobb

Europa Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

Den 26 maj går Sverige till Europaparlamentsval. 20 svenska parlamentariker ska väljas för att försvara svenska intressen i Bryssel. Vad är då svenska intressen? Vi tror att svenska intressen är många saker. Vi tänker rada upp några av dem här.

Vår tids ödesfråga, klimatfrågan, måste hanteras och det med kraft. Det duger inte med halvmesyrer eller vackra ord som sedan inte följs med konkret handling. Vi måste agera här och nu, för vår men också för våra barn och barnbarns skull.

Storföretagen som står för cirka 70 procent av världens utsläpp, måste ta ett större ansvar. Det kan inte vara enskilda människors ansvar att fixa klimatkrisen.

Det kan inte åligga en undersköterska att betala klimatomställningen medan storföretagen får stå för enorma utsläpp utan några som helst konsekvenser. Det måste vara storföretagen som tar det största ansvaret.

EU måste stå enat och ställa hårda, tuffa krav mot dessa. Annars riskerar vissa av oss att få uppleva en planet som i det närmaste går under.

Det är också ett svenskt intresse att se till så att vi har en schysst arbetsmarknad i Europa. Att vi har schyssta jobb. Att vi inte tillåter att europiska storföretag utnyttjar europeiska arbetare för att dumpa löner och arbetsvillkor inom alla EU:s länder.

Det är inte okej att företag skickar arbetare från exempelvis Slovakien till Sverige och låter dem jobba under usla villkor med en kass arbetsmiljö och låga löner. Vi måste sätta stopp för vissa företags utnyttjande av vanligt folk.

Dessutom leder det här utnyttjandet till att svenska arbetares löner och arbetsvillkor pressas tillbaka. Det är exempel på en råbarkad och hänsynslös kapitalism och det är fullständigt oacceptabelt.

Socialdemokratiska EU-parlamentariker har konsekvent under den mandatperiod som har gått drivit på för ett hårdare och mer ambitiöst klimatarbete. Socialdemokratiska EU-parlamentariker har också varit drivande för att skapa en schysstare arbetsmarknad inom EU.

Socialdemokratin vill fortsätta sitt arbete i Europa för svenska intressen. En röst på Socialdemokraterna är en röst på ett schysstare klimat och schyssta jobb inom hela den Europeiska unionen. Det har vi nämligen arbetat för de senaste fem åren.

Det vill vi arbeta för de närmsta fem åren. För klassmedveten och schysst klimatpolitik och jobbpolitik, det kan bara socialdemokratin leverera.

Lägg din röst på Socialdemokraterna i Europaparlamentsvalet.

Isabelle Strandhagen

Albin Nerman

Adrian Magnusson

SSU Ystad