Annons

Statistik efter rånet i Ystad: Våldet mot väktare ökar

Väktarrånet i Ystad den 6 januari, då en väktare slogs ned, rånades och bands, är möjligen tecken i tiden.
Det menar TV4, som i ett tv-inslag slår fast att våldet mot väktare ökar.
Ystad • Publicerad 19 januari 2019

Antalet anmälda arbetsskador som väktare och ordningsvakter gör har ökat från 219 till 246 på tre år, enligt Arbetsmiljöverket. Det skulle innebära en ökning med 12,3 procent.

Stefan Andreasson har varit i bevakningsbranschen i 30 år, och han menar att statistiken ger en bra bild av väktarnas och ordningsvakternas nya vardag.

Annons

– Jag tror att både jag och mina kollegor räknar med att någonting kan hända under dagen. Antingen att vi får ett hot, eller att vi utsätts för våld eller måste använda våld, säger Stefan Andreasson till TV4, och fortsätter:

– Om nån säger att ”jag ska slå ihjäl dig, vaktjävel”, ja, i dag rycker jag väl på axlarna, säger han.

Han berättar om en situation då han och kollegor till honom kom i handgemäng med ett större gäng, och där våldet eskalerade.

– Då var det nån som skulle kasta sig in i en bil, köra hem och hämta en pistol och skjuta oss, säger Stefan Andreasson.

Statistiken talar som sagt för att våldet mot väktare ökar, men Transportarbetarförbundet tror att det finns ett mörkertal som gör att ökningen är ännu större i verkligheten.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons