Annons
Kultur

Stjärnspäckad jazzfestival med återvändare firar tioårsjubileum

Italienska femtonmannabandet Funk Off inleder Ystad Sweden Jazz Festival i sommar med en parad genom stadens gator. Festivalens hedersgäst är den amerikanske saxofonisten Benny Golson som gästade den allra första jazzfestivalen 2010 i Ystad. Och årets tornblåsare är Nisse Landgren.
Jazz • Publicerad 9 april 2019
Benny Golson är festivalens hedersgäst.
Benny Golson är festivalens hedersgäst.Foto: Antonio Porcar Cano

Till 10-tioårsjubileet återvänder Benny Golson som är 90 år fyllda och på sommarens festival spelar med Norrbotten Big Band.

Det framgick när festivalens program släppes på tisdagen.

Annons

– Han är en legendar som spelat med de stora, säger Jan Lundgren, festivalens konstnärlige ledare.

Hit hör Lionel Hampton, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Art Farmer och Archie Shepp, för att nämna några.

– Han är också själv en av de stora. Inte minst räknas han rent allmänt som en av de allra största jazzkomponisterna, framhåller Jan Lundgren.

Benny Golson har skrivit flera låtar som blivit jazzstandards, till exempel ”I remember Clifford”, skriven efter jazzmusikern Clifford Browns alltför tidiga död i en bilolycka 1956.

Redan i high school i Philadelphia spelade Benny Golson med en annan talangfull jazzmusiker, John Coltrane.

Totalt uppträder 250 artister på festivalen, från Vietnam i öst till Brasilien och USA i väst. Flera av dem var med på den alla första festivalen, bland andra Peter Asplund & XL Big Band, Rigmor Gustafsson och så Paolo Fresu och Richard Galliano, som nu tillsammans med Jan Lundgren utgör Mare Nostrum.

Ny spelplats i sommar är Bergsjöholms slottspark. Där spelar ”Funk Off” på ett garden party.

– Vi försöker hitta nya miljöer, samtidigt som vi håller fast vid de gamla fina. I fjor var vi på Ales stenar och nu letade vi efter en spelplats för ett garden party, och det blev Bergsjöholm, säger Thomas Lantz, festivalgeneral.

Nicole Johänntgen under jazzfestivalen i Ystad 2015. Då spelade hon i ett band med uteslutande kvinnliga jazzmusiker. Nu återvänder hon och spelar solo i Klosterkyrkan.
Nicole Johänntgen under jazzfestivalen i Ystad 2015. Då spelade hon i ett band med uteslutande kvinnliga jazzmusiker. Nu återvänder hon och spelar solo i Klosterkyrkan.Foto: Bass Nilsson

En rad artister är återvändare och har spelat på tidigare festivaler, vilket är passande när det är jubileum: Nicole Johänntgen, som är aktuell med ett soloalbum, spelar i Klosterkyrkan, Nisse Landgren, även han liksom Mare Nostrum skivaktuell, saxofonisten Charles Lloyd och grekiska Magnanimus trio till exempel.

Charles Lloyd under festivalen 2014.
Charles Lloyd under festivalen 2014.Foto: Bass Nilsson

Nisse Landgren är för övrigt också festivalens tornväktare. Onsdagen 31 juli strax före klockan 22 tar han sin röda trombon och klättrar upp i Mariakyrkans torn för att inviga festivalen.

Annons

En återvändare är också Ardy Strüwer som gör festivalens affisch, vilket han även gjorde till 2013 års festival.

Författaren Anne Swärd, nybakad ledamot i Svenska Akademien, blir en av årets jazzambassadörer tillsammans med paret Mandelmanns från Rörum och tv-profilen Fredrik Lindström.

Ett återkommande arrangemang är jazzparaden genom stan fast helt ny är den italienska touchen med Funk Off.

Genrespridningen är stor i artistuppbådet. Här finns allt från fadosångerskan Cristina Branco från Portugal till jazz och visa med Mimi Terris och kubanskt sväng med Omar Sosa.

Goran Kajfes i Oddjob.
Goran Kajfes i Oddjob.Foto: Hanna F.Ellborg
Sångerskan Rigmor Gustafsson kommer tillbaka Ystad i sommar. Hon var med på den första upplagan av festivalen sommaren 2010 och har gästat flera jazzfestivaler i Ystad sedan dess.
Sångerskan Rigmor Gustafsson kommer tillbaka Ystad i sommar. Hon var med på den första upplagan av festivalen sommaren 2010 och har gästat flera jazzfestivaler i Ystad sedan dess.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Jojje Wadenius.
Jojje Wadenius.Foto: Fredrik Jalhed
Nisse Landgren kliver upp i Mariakyrkans torn och blir jazzfestivalens tornväktare.
Nisse Landgren kliver upp i Mariakyrkans torn och blir jazzfestivalens tornväktare.Foto: Bass Nilsson

På Konstmuseet finns en öppen scen där dagligen unga svenska jazzmusiker uppträder.

Den tionde upplagan av jazzfestivalen pågår till och med söndagen 4 augusti.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons