Annons

Stort möte om ungdomar och droger ska hjälpa föräldrar

Alla föräldrar till elever som går i ettan på gymnasiet bjuds in till ett informationsmöte om ungdomars droganvändande i nästa vecka.
– Vi ska vässa deras föräldraform, säger Richard Magnusson från Fältgruppen.
Ystad • Publicerad 21 mars 2019
”Det är viktigt att man som förälder är närvarande och håller sig uppdaterad”, säger Richard Magnusson från Fältgruppen, här med områdespolis Heidi Hedberg och Mattias Rådmark, rektor på gymnasiet.
”Det är viktigt att man som förälder är närvarande och håller sig uppdaterad”, säger Richard Magnusson från Fältgruppen, här med områdespolis Heidi Hedberg och Mattias Rådmark, rektor på gymnasiet.Foto: Fredrik Sjöstrand

Hur pratar man om droger med sina barn? Hur upptäcker man att ens son eller dotter missbrukar? Vilken hjälp kan man få?

Det är föräldrarna till omkring 600 elever som bjuds in till träffen på Ystad gymnasium på tisdag kväll.

Annons

– Det handlar inte om föräldrar som har barn som har problem, utan det handlar om alla föräldrar, säger Richard Magnusson från Fältgruppen i Ystad, som håller i arrangemanget tillsammans med Ystad gymnasium.

– Jag skulle nästan säga att alla föräldrar som tänker att ”Det här rör inte mitt barn” – det är verkligen de som ska komma, säger Mattias Rådmark, en av rektorerna på Ystad gymnasium.

Det finns inga färska siffror, men den senaste folkhälsoenkäten för barn och unga i Ystad för några år sedan visade bland annat att över 40 procent av killarna har erbjudits droger.

Det finns inget som pekar på att den siffran skulle vara lägre i dag, konstaterar Heidi Hedberg områdespolis i Ystad.

Hon och hennes kollegor ofta får höra om den goda tillgången på droger i Ystad, men att de konkreta tipsen – som gärna får vara anonyma – som kan leda till ett ingripande tyvärr är få.

– Vi vill väcka föräldrarna, få dem att inse att det är viktigt att vara engagerad, våga fråga och störa om det behövs. Ungdomarna är inte myndiga ännu och är föräldrarnas ansvar, säger hon.

Att just föräldrarna i årskurs 1 är inbjudna förklarar Richard Magnusson så här:

– När man lämnar sin högstadieskola och kommer till ett nytt sammanhang – där det kanske blir fester av olika slag, som insparkar och svartklubbar som poppar upp – det kan vara en omtumlande start för eleverna där föräldrarna ofta står lite handfallna. Många släpper då taget om sina ungdomar och det är för tidigt.

– Året när man börjar gymnasiet kan på många sätt vara det året då man behöver sina föräldrar som mest. Det är då dörren står öppen för tobak, alkohol och droger.

Richard Magnusson och hans kollegor märker att vissa föräldrar är lite trötta på ämnet, eftersom det rapporteras mycket i medierna om droger, allt från medicinskt bruk till legaliseringsvindar som blåser i många länder.

Annons

– Samtidigt är det föräldrarnas förbannade skyldighet att skydda sina ungdomar, säger han.

Mattias Rådmark nickar och fortsätter:

– En ungdom som har hamnat i lite fel gäng kan nog tycka att det är rätt skönt att skylla på sina dumma föräldrar som förbjudit honom eller henne att gå på en viss fest.

Både polisen och Fältgruppen delar synen att det inte är så mycket ungdomar ute på stan i Ystad som för fem-tio år sedan.

– Ofta är det ganska tomt de kvällar vi är ute och jobbar. Ungdomar håller ofta till på insidan av skolor eller förskolor, och inte minst hemma hos varandra. Det är en annan gatubild i dag är för några år sedan, men det gör också att det är svårare för oss att nå dem, säger Richard Magnusson.

Programmet på tisdag börjar klockan 18:30 i aulan på Österport, ingång via stora porten mot Österportstorg.

Bland annat kommer en kortare film visas om hur ungdomar kan hamna i miljöer där drogerna tar över.

En pappa som är engagerad i Föräldrar mot narkotika, FMN, kommer också berätta en anhörighistoria om sin egen dotter.

– Den är stark. Pappan berättade den för alla våra ettor i höstas, och då var det tyst i salen kan jag säga. Den går rakt in i hjärtat, och jag tror och hoppas att en sådan historia ger positiva ringar på vattnet, säger Mattias Rådmark.

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons