Annons

Svea skrev till kommunen: ”Jag gillar inte lättmjölken i skolan”

Svea Harvey Rix är sju år, går i ettan på Hedeskoga skola och tycker om mjölk. Men hon föredrar den lite fetare varianten och gillar inte lättmjölken som serveras i skolan. Därför skrev hon ett brev till kommunen och klagade.
– Jag vet ju att det är kommunen som bestämmer, säger hon.
Hedeskoga • Publicerad 7 maj 2019 • Uppdaterad 8 maj 2019
Svea Rix, sju år vill gärna ha standardmjölk i skolan.
Svea Rix, sju år vill gärna ha standardmjölk i skolan.Foto: Cecilia Billgren

På köksbordet hemma hos familjen Harvey Rix står ett par glas mjölk. Barnen Svea och Manfred, tre år dricker gärna mjölk. Men det ska vara standardmjölk eller ännu hellre gammeldags.

– Lättmjölk är inte gott, säger Svea.

Annons

Hon går i ettan på Hedeskoga skola och trivs bra, tycker om sin skola och även skolmaten. Men mjölken har hon inte mycket till övers för.

– Jag dricker hellre vatten än lättmjölk, säger hon.

Av sin mamma Johanna Rix har hon lärt sig att det är kommunen som bestämmer och en dag kom Svea ut från sitt rum med ett brev som hon skrivit till kommunen. I brevet undrar hon varför det bara serveras lättmjölk i skolan.

– Jag hjälpte henne lite och såg till att brevet kom i väg, säger Johanna Rix.

Efter en tid kom ett svar från Alexandra Hansson, folkhälsostrateg i kommunen, som bland annat förklarar att Ystads kommun följer Livsmedelsverkets rekommendationer om att skolan ska servera osötade och lätta och magra mejeriprodukter. Hon påpekar också att lättmjölk innehåller lika mycket näring som fetare mjölk, men mindre mättat fett.

I brevet tipsas Svea om att be sin lärare bjuda in kocken till klassen för att prata om maten som serveras i skolan. Det har hon inte gjort, men hon tycker det är bra att hon fick svar på sitt brev. Stöter hon på något annat som hon tycker är märkligt kanske hon skriver igen.

Johanna Rix tror att det där med att påtala sådant man tycker är fel kanske ligger i släkten. Hennes bror Jesper Rix skrev 1997 till Ystads Allehanda och klagade på att det inte fanns någon serie för barn.

– Det hjälpte. YA skrev om Jespers brev och började sedan publicera serien Bamse.

Svea tar en klunk mjölk hemma vid köksbordet. I skolan kommer hon att fortsätta att dricka vatten.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons