Kultur

Tokarczuk och Handke får Nobelprisen

Litteratur Artikeln publicerades
Dörren i börssalen inför tillkännagivandet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Dörren i börssalen inför tillkännagivandet.

Författarna Olga Tokarczuk och Peter Handke får varsitt Nobelpris i litteratur. Det avslöjade Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm inför den samlade världspressen i Börssalen i Stockholm.

Den österrikiske författaren Peter Handke tilldelas priset för 2019. Den polska författaren Olga Tokarczuk mottar förra årets inställda litteraturpris.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm öppnade traditionsenligt dörren i Börssalen prick klockan 13 och presenterade pristagarna. I år hade han dock sällskap av representanter från den nya Nobelkommittén.

Den österrikiske författaren Peter Handke var svårnådd, men till slut höll han en improviserad presskonferens i sin trädgård i Chaville utanför Paris. Handke hade varit ute och plockat svamp i skogen medan allt fler journalister samlades utanför hans hus, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag känner mig fri. Det här är ett modigt val av Svenska Akademien, säger Handke enligt DN.

Tokarczuk satt i en bil när hon fick beskedet, berättar hon för TT.

– Jag är på pr-turné i Tyskland just nu, och vi var på väg mellan två städer när jag fick samtalet från Svenska Akademien. Det var fullt med folk i bilen och en massa bilar runt omkring. Jag hittade inga ord, så jag fick be om fem minuters totalt lugn, säger hon.

Hon säger att hon är både överraskad och glad över att få priset. Samtidigt gläds hon över att Svenska Akademien delar ut Nobelpriset igen efter förra årets uppehåll.

– Det är så viktigt för mig att jag får priset i en för Svenska Akademien ny tid. Jag och många med mig var besvikna, eftersom Akademien tidigare hade framstått som något stabilt i en annars instabil tid. Jag är glad att de står på benen igen, och att jag och Peter Handke är de första som får priset efter krisen. Jag hoppas att det här är en ny början, säger hon.

– Självklart kommer jag till Stockholm. Jag tänker redan på mitt tal, och hur jag ska få tid att skriva det.

På Handkes tyska förlag Suhrkamp Verlag kommer beskedet som en överraskning.

– Ett Nobelpris är alltid en stor överraskning. Vi på förlaget har förstås hoppats och är övertygade om att författaren har förtjänat det. Men även om vi är övertygade om att han borde vinna så kommer det som en överraskning, säger en representant från förlaget vid en pressträff.

Olga Tokarczuk får priset för "en berättarkonst som med encyklopedisk lust beskriver gränsöverskridandet som livsform", enligt Akademiens motivering.

Olga Tokarczuk föddes i 1962 i Sulechów i Polen. Hon debuterade 1993 med romanen "Boksökarnas resa", som ännu inte är översatt till svenska. Genombrottet kom med familjekrönikan "Gammeltida och andra tider" 1996. I dag är hon en av Polens mest uppburna författare, samtidigt som hon är avskydd bland landets högernationalister.

"Hon är snabbporträttets mästare; gestalter iakttagna på flygplatser och anonyma hotell, gåtfulla personer som inbjuder till gissningar", skriver Akademien i en del av sin presentation av författaren.

Peter Handke är född 1942 i byn Griffen i Österrike. Efter byskolan fick han plats på ett katolskt prästgymnasium och i början av 60-talet läste han juridik, men avbröt studierna när debutromanen "Dörrknackaren" (1966) publicerades. Under sin bana har han bland annat skrivit romaner, pjäser, dikter och filmmanus.

Han prisas för "ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet".

Akademien skriver i bibliografin över Handke att han, med ett stort antal verk i olika konstarter, "framstår som en av de mest inflytelserika författarna i Europa under efterkrigstiden".

Samtidigt är Handke kontroversiell. Författaren har uttryckt sitt stöd för den krigsbrottsanklagade serbiske ex-presidenten Slobodan Milosevic, och han höll tal på dennes begravning 2006.

2014 kritiserade han litteraturpriset, som han menade borde avskaffas då det ger en "falsk kanonisering" av mottagarna, skriver AFP.

Handke har dock tackat ja till priset, uppger Nobelkommitténs ordförande, akademiledamoten Anders Olsson.

– Jag talade själv med Peter Handke. Peter var mycket berörd, först fick han inte fram så många ord. Han kommer mycket gärna till Stockholm och håller sitt tal. Han var hemma i sitt hus när jag ringde honom, säger Olsson under pressträffen i Börssalen.

Ett orosmoment försvann när man fått tag på pristagarna och de båda tackat ja, berättar Olsson:

– Det har varit mycket skriverier om att de kanske inte skulle tacka ja, så det var en lättnad.

Olsson tror inte att pressen utifrån påverkat arbetet med litteraturpriset, däremot har samtalen under arbetet med att ta fram pristagarna vidgats i och med den nya Nobelkommittén, säger han. (TT)

Nobelpristagarna presenterades inför den samlade världspressen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Nobelpristagarna presenterades inför den samlade världspressen.

 

Fakta

Så här utses pristagarna

I november förra året kom Svenska Akademien och Nobelstiftelsen överens om en ny Nobelkommitté där fem externa sakkunniga samverkar med akademiledamöterna.

De fem utifrån är Gun-Britt Sundström, Kristoffer Leandoer, Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen. Akademiledamöterna är Per Wästberg, Kristina Lugn, Jesper Svenbro och förre ständige sekreteraren Anders Olsson. Från början skulle även Horace Engdahl ha suttit i kommittén, men tvingades bort sedan Nobelstiftelsen krävt att ingen som "varit förknippad med det gångna årets händelser" skulle ingå i den.

Det är kommittén som har arbetat fram förslagen på Nobelpristagare – ett för 2018 och ett för 2019. Svenska Akademien har i princip bara att säga ja eller nej till namnen. Anders Olsson har tidigare förklarat att kommittén är enig kring de två namnen.

Även nästa år kommer det att vara den utvidgade Nobelkommittén som vaskar fram pristagaren.

Visa mer...

Fakta

Pristagare

2019 Peter Handke, Österrike

2018 Olga Tokarczuk, Polen

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien

2016 Bob Dylan, USA

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

2010 Mario Vargas Llosa, Spanien

2009 Herta Müller, Rumänien, Tyskland

2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.