Annons

Trygghetslarm för äldre utslagna

De omkring 800 trygghetslarmen i Ystads kommun slutade att fungera på torsdagsmorgonen. Störningarna på Tele2:s nät ligger bakom problemen. Vid lunchtid var hundra larm fortfarande utslagna. Även larmen i Tomelilla och Simrishamn har drabbats
Ystad • Publicerad 31 januari 2019
Trygghetslarmen slogs ut på torsdagsmorgonen
Trygghetslarmen slogs ut på torsdagsmorgonenFoto: Albin Brönmark

Problemen i Tele2:s nät uppstod vid tretiden på torsdagsmorgonen. De 800 trygghetslarmen för äldre i Ystads kommun är kopplade till Tele2 och slutade då att fungera. Under morgonen och fram till lunch kopplades många in igen.

– Nu är vi nere på drygt hundra. Jag hoppas att det är löst till kvällen, säger Amanda Hammeryd, enhetschef för bemanning och trygghet på social omsorg i Ystads kommun.

Annons

– Vi har informerat brukare som drabbats genom att ringa upp dem. Många har dagliga insatser av hemtjänsten och har fått information den vägen.

När felet ligger mellan brukarens sim-kort och telemasten ska ett roamingkort i telefonen göra att larmet automatiskt byter från Tele2 till någon annan operatör. Nu ligger problemen någon annanstans i nätet och därför fungerar inte det.

Störningarna har drabbat även Tomelilla och Simrishamn.

”Hemtjänsten kommer ta kontakt med alla som använder trygghetslarm nu under förmiddagen för att ge dom andra alternativ om de behöver hjälp”, skriver Tomelilla kommun på sin hemsida.

– Vi ser att fler och fler trygghetslarm markeras som fungerande, men vi fortsätter att ringa till personer med trygghetslarm tills vi får klartecken från Tele2 att allt fungerar som det ska, säger Graciela Molin, enhetschef för vård och omsorg i Simrishamn.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons