Annons

Tumör togs för förstoppning

Lasarettet i Ystad vårdade en man för förstoppning och missade att det var en tumör. Sedan skrev de i all hast ut mannen utan att att han var färdigbehandlad. Nu kritiseras lasarettet av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
Ystad • Publicerad 9 december 2018
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Ivo anser att uppföljningen borde ha skett i samråd med anhöriga och framför allt borde Ystads lasarett ha planerat för en koloskopi (undersökning då man med ett instrument tittar upp i tarmen, reds. anm.) eftersom skiktröntgen av tarmen visat tecken på förändringar.

Uppföljning borde också ha planerats och gjorts i anslutning till utskrivningen, men så skedde alltså inte. Enligt mannens anhöriga blev han närmast utkastad från lasarettet utan att vara färdigbehandlad.

Annons

Ett dygn efter utskrivningen körde mannens anhöriga honom till Lunds universitetssjukhus där en koloskopi gjordes som som visade på tumör i tarmen.

Ivo kritiserar även motsägelsefull dokumentation av mannens näringsintag i Ystad.

Katarina MelvingerSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons