Udda husbåt väcker uppmärksamhet i hamnen

Ystad Artikeln publicerades
Arno Schuurs ombord på sin Getaway machine – en lyxig husbåt som han själv har varit med och byggt.
Foto: Carl Johan Engvall
Arno Schuurs ombord på sin Getaway machine – en lyxig husbåt som han själv har varit med och byggt.

Arno Schuurs Getaway machine väcker onekligen en del uppmärksamhet i småbåtshamnen och båtägaren är van vid alla möjliga sorters kommentarer.

Nere i Holland är det inte så många som reagerar på hans husbåt.

– Men ju längre norrut vi kommer, desto fler kommentarer får jag. I Holland förstår alla vad det är för typ av båt, i Tyskland fattar hälften. Här är det ingen som fattar, säger Arno Schuurs.

Han har själv varit med och tagit fram husbåten som är byggd i aluminium. Till formen för den tankarna till en ubåt i övervattensläge. Det har tillverkats fyra stycken totalt. En av dem finns i Stockholm och nu ska även den här upp till den svenska huvudstaden.

– Man kan hyra dem för att bo i. Invändigt är det en stort, ljust och rymligt, säger Arno Schuurs och tar med YA in på en rundtur.

Nu ska husbåten upp till Stockholm.
Foto: Carl Johan Engvall
Nu ska husbåten upp till Stockholm.

Känslan är mer som en modern lägenhet än en båt. Det är högt i tak och det stora allrummet domineras av en fullt utrustad köksdel, rymliga skinnsoffor runt ett matsalsbord och en braskamin. I fören finns det plats för sex sovande vuxna i två sovrum. Åtta personer kan med lätthet bo ombord om det är familjer med barn.

– När man bygger en sån här båt får man göra en avvägning mellan seglingskapacitet och boendekomfort. Det här ska kännas som en riktig lägenhet.

Foto: Margriet Hoekstra Fotografie

Med andra ord är det ingen båt som man korsar Atlanten i, men för segling från Rotterdam till Östersjön duger den gott.

– Det går att köra den i vågor upp till en meter. Det är inte så bekvämt då, men det går. Det är en båt som man vill köra i fint väder, säger Arno Schuurs.

Mellanlandningen i Ystad har blivit något längre än planerat. Problem med motorerna har gjort att Arno Shuurs har fått vänta in mekaniker som ska komma till Ystad. Under onsdagen hoppas han att färden kan gå vidare.

– Ystad är en fin stad och det har varit bra här, men nu vill vi vidare mot Stockholm.

Fakta

Getaway machine

Byggd i Rotterdam

Längd: 20 meter

Boyta: 60 kvadratmeter, plus 20 kvadratmeter akterdäck och 40 kvadratmeter soldäck.

Två sovrum med plats för upp till åta personer. Tolv gäster kan äta ombord.

Motor: 2x300 hästkrafter ger en marschfart på cirka 6-7 knop.

Visa mer...
Foto: Margriet Hoekstra Fotografie
Foto: Margriet Hoekstra Fotografie
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.