Annons
Kultur

Ulf Mårtensson: Ulf Mårtensson: It takes two to tango

Det händer mycket under veckoslutet, i Hammenhög, Skillinge och Ystad. Man kan också stanna hemma och läsa en god bok. Här några tips.
Ulf MårtenssonSkicka e-post
Kultur • Publicerad 16 november 2018 • Uppdaterad 19 november 2018
Ulf Mårtensson
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En tangohelg stundar.
En tangohelg stundar.

1. Jag har länge fascinerats av segelfartygsepoken på Österlen när lägena på ostkusten var bland de mest livaktiga och blomstrande i hela landet. Efter första världskriget och ångfartygens intåg lade sig lugnet på nytt över hamnarna, utom sommartid. En utställning på Skillinge teater skildrar i bild och ljud hur Skillinge har förändrats under en livstid. Det är Skillingebornas egna berättelser som ges utrymme. Öppning fredagen 16 november klockan 18, damkören Quinntetten inviger klockan 18.30.

2. Det finns många som dansar tango i Ystad och på Österlen. På lördagen är det inte mindre än två tangoarrangemang, dels på gåsatango på Hotell Continental i Ystad (start 18.30, eftersläpp 20), dels tangokonsert, dans och mat på Hammenhögs gästis (start 19). Det är svårt att välja; det är två trevliga arrangemang. Jag pratade med en tangovän som rent av hade en idé att han skulle kunna gå på båda. Tala om entusiasm. Möjligen gav han uttrycket ”It takes two to tango” en ny innebörd.

Annons

3. Julia Werup debuterade i fjor med diktsamlingen ”Ensomme mænds död”, med dikter i både svensk och dansk språkdräkt. Nu har hon spelat in ett live-album, ”Ring mej” med sitt band. Hon sjunger där bland annat några av sin pappa Jacques Werups sånger, och går på så vis verkligen i sin fars fotspår. Jacques Werup (1945–2016) var ju en kulturell mångsysslare, poet, jazzmusiker och estradör. Julia Werup kommer till Ystad 27 november och uppträder på Kulturfesten på ovan nämnda Hotell Continental. Då avslöjas också vem som tilldelas Ystads Allehandas kulturpris 2018.

4. En alldeles nyutgiven bok är Vivek Shanbhags ”Ghachar Ghochar” (Appell förlag). På bara lite drygt hundra sidor skildrar den indiske författaren en familjs öde. Med små medel och antydningar berättas historien som ger en inblick i det indiska samhället och dessutom är en psykologisk studie av det fördärv pengar kan föra med sig. Ghachar Ghochar är ett nonsensuttryck som innebär att något är tilltrasslat bortom all räddning. Jag fick tips om boken i senaste numret av den utmärkta tidskriften Karavan, som ger utblickar till andra språkområden och kulturer än den hos oss alltför dominerande anglosaxiska kulturen.

5. Piratensällskapets senaste årsbok kom med posten i veckan och heter ”Resa till Curaçao”. Reseberättelserna har publicerats tidigare, men har kompletterats med nya illustrationer, intervjuer och tillägg. Under försommaren 1949 mönstrar Piraten och hustrun Tora på M/T Lillöhus i Malmö, för färd till Curaçao som Piraten bara känner som en likör. Älsklingskatten Skorpan är inhyst hos en vänlig granne i Kivik, och en nyplockad syren från Österlen skälver i glaset ombord när resan börjar och Kullens fyr blixtrar akterut. Den tre månader långa resan kan börja. Det ska bli spännande att följa med.

Annons
Annons
Annons
Annons