Ungas mat föll juryn i smaken

Ystad Artikeln publicerades
Viktor Spoelstra och Gilbert Cronqvist lagade rotfruktsgratäng med ostchips och ostfylld biff. Till det serverade de en chili- och citronsås. I laget ingick även William Ny (närmast i bild)
Foto: Mark Hanlon
Viktor Spoelstra och Gilbert Cronqvist lagade rotfruktsgratäng med ostchips och ostfylld biff. Till det serverade de en chili- och citronsås. I laget ingick även William Ny (närmast i bild)

Smaken, men även upplägg, kreativitet och förmåga att samarbeta blev avgörande när stadsfinalen i Kockduellen för första gången avgjordes i Ystad.

– Alla lagen har gjort genomtänkta och vällagade rätter, säger Mats Rodenstam i tävlingsjuryn.

Kockduellen, som är en tävling för elever i grundskolan, påminner ganska mycket om matlagningstävlingarna på tv. Precis som i Mästerkocken får deltagarna en korg med råvaror som gäller att på utsatt tid förvandla till en rätt.

I kockduellen är samarbetet minst lika viktigt som smaker och upplägg, säger Rune Olsson kocklärare på Ystad gymnasium.
Foto: Mark Hanlon
I kockduellen är samarbetet minst lika viktigt som smaker och upplägg, säger Rune Olsson kocklärare på Ystad gymnasium.

– Men det finns en viktig skillnad. I Mästerkocken handlar det om att vinna och att glänsa som enskild person. I Kockduellen lägger vi stor vikt vid samarbetet i laget, säger Rune Olsson, som är lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ystad gymnasium.

På torsdagen hade han och kockeleverna i årskurs tre stängt Risselmagasinet för matgäster och istället släppt in tre lag från Västervångskolan i Ystad, Färsingaskolan i Sjöbo och Macleanskolan i Skurup.

De tre lagen har kvalificerat sig till stadsfinalen i Ystad, genom att tävla på sina respektive skolor. Även då gällde det att skapa en rätt av det som fanns i råvarukorgen.

– Vi var ute och provsmakade rätterna. Många var överraskande kreativa och bra, man ska ju ha i åtanke att kockarna bara är 15 år. Men det blev väldigt mycket klyftpotatis, säger Rune Olsson.

I stadsfinalens råvarukorg fanns bland annat vegetarisk färs, rotfrukter, basilika och prästost. Av det blev det tre helt skilda rätter. Viktor Spoelstra, William Ny och Gilbert Cronqvist som utgjorde Färsingalaget valde att laga en rotfruktsgratäng med prästostchips, biffar med ost och en sås med chili och citron.

Laget hade inga problem att hålla den utsatta tiden, 90 minuter och tyckte rätten blev ungefär som de tänkt.

– Fast chipsen blev lite mjuka, säger William Ny.

Laget hade förberett sig genom att laga en del mat hemma.

Gilbert Cronqvist, Viktor Spoelstra och William Ny presenterar sin rätt för Joakim Johansson, Mats Rodenstam och Johan Liljegren i juryn.
Foto: Mark Hanlon
Gilbert Cronqvist, Viktor Spoelstra och William Ny presenterar sin rätt för Joakim Johansson, Mats Rodenstam och Johan Liljegren i juryn.

– Jag hade hellre lagat riktigt kött, än vegetarisk färs. Den var svår att hålla ihop runt fyllningen, säger Gilbert Cronqvist, efter att laget presenterat sin rätt för Johan Liljegren, Joakim Johansson och Mats Rodenstam i juryn

– Trevligt upplägg, bra med syra i såsen och kreativt med ost i biffen, kommenterar Mats Rodenstam.

Saga Andersson och Agnes Rosengren Asp lagade vintersoppa med naanbröd och en örtcreme. Det föll juryn så väl i smaken att de vann.
Foto: Mark Hanlon
Saga Andersson och Agnes Rosengren Asp lagade vintersoppa med naanbröd och en örtcreme. Det föll juryn så väl i smaken att de vann.

Även Ystadslaget med Agnes Rosengren Asp och Saga Andersson hade förberett sig genom att laga mat hemma. På tävlingen lagade en vintersoppa av färsen. Till det serverade de naanbröd med vitlökssmör och en örtcreme.

– Det gick bra, men vi hamnade lite i tidsnöd. Allt tog längre tid i ett nytt kök, säger Saga Andersson, som ändå var nöjd med vintersoppan.

Det tredje laget, från Macleanskolan i Skurup bestod av Bisan Alaytim och Sivilay Mohammad. De lagade en form av ostfyllda potatisbullar, köttbullar och en bechamelsås med äpple och äpple. De lade ner mycket arbete på sitt upplägg, gjorde en blomma av steka champinjonskivor runt köttbullen och serverade såsen i en liten äggkopp, dekorerad med dill.

Juryn var väldigt nöjd med elevernas insats i köket.

– Inte minst är vi imponerade över deras förmåga att arbeta lugnt och fokuserat, säger Johan Liljegren.

När juryn räknat ihop sina poäng för smak, upplägg, metod och samarbete stod Västervångskolans lag med Agnes Rosengren Asp och Saga Andersson som vinnare. De har nu chans att ta sig till riksfinal.

Innehållet i råvarukorgarna förvaltades på väldigt olika sätt. Ystadslaget fixade vintersoppa och naanbröd, Färsingalaget lagade rotfruktsgratäng och ostfyllda biffar, och Macleaneleverna gjorde ostfyllda potatisbullar och köttbullar.
Foto: Mark Hanlon
Innehållet i råvarukorgarna förvaltades på väldigt olika sätt. Ystadslaget fixade vintersoppa och naanbröd, Färsingalaget lagade rotfruktsgratäng och ostfyllda biffar, och Macleaneleverna gjorde ostfyllda potatisbullar och köttbullar.

Fakta

Kockduellen

Kockduellen är en tävling som branschorganisationen Visita startat för att höja intresset för kockyrket. Tävlingen, som vänder sig till elever i grundskolan, arrangerades första gången i fjor i Stockholm. I år deltar skolor i hela landet.

Eleverna tävlar i lag, som kvalificerat sig till stadsfinalen genom tävling i skolan.

De tio bästa lagen i landet gör upp i riksfinalen i Stockholm senare i vår.

Visa mer...