Annons

Utvisningsbeslutet ska överklagas

Beslutet att utvisa Mahmoud Hamed och hans familj överraskar advokat Christine Kock.
– Jag ska överklaga, men hoppas att Migrationsverket omprövar sitt beslut, säger hon.
Ystad • Publicerad 14 december 2018
Mahmoud Hamed hoppas på överklagandet.
Mahmoud Hamed hoppas på överklagandet.Foto: Carl Johan Engvall

Det är mycket i Migrationsverkets beslut från den 24 november som bekymrar Christine Kock.

– Det är ett märkligt beslut, fyllt av osäkra antaganden.

Annons

Först konstaterar Migrationsverket att det finns särskilda ömmande omständigheter för den elvaårige Abdullah. Han är i behov av trygghet.

– Ändå kommer man fram till att det inte strider mot någon konvention att utvisa honom. Det förvånar mig. Enligt Europakonventionen artikel 8 har man rätt till familjeliv, säger Christine Kock.

Migrationsverkets beslut innebär inte bara att familjen tvingas lämna Ystad och Sverige, utan också att den splittras. Mahmoud Hamed och Abdallah är irakiska medborgare och ska därför utvisas dit, medan Ouarda som är marockansk medborgare föreslås återvända till Marocko.

– Migrationsverket antar att tvåårige Rachad kan bli irakisk medborgare, men det vet man inte säkert. Jag tycker det är ohållbart att skilja en mamma från en tvååring, om än bara för en kortare tid. Det finns inga som helst garantier för att familjen kan återförenas i vare sig Irak eller Marocko, utan bara antaganden, säger Christine Kock.

Med tanke på hur lång tid familjens ärende hanterats i Sverige befarar Christine Kock att det kan dröja innan Irak eller Marocko beslutar om medborgarskap så att familjen kan återförenas.

Att familjen väntar tillökning tar Migrationsverket över huvud taget inte hänsyn till.

Mahmoud och Abdallah Hamed har tidigare fått avslag på sin ansökan att få stanna i Sverige.

– Den gången valde Migrationsverket att inte verkställa utvisningen. Det berodde sannolikt på att familjen just fått Rachid.

Kanske kan det nya barnet köpa familjen lite tid.

– Men jag är orolig för hur föräldrarna ska orka. De lever under en väldig press, säger Christine Kock.

Annons

Hon kommer att överklaga Migrationsverkets beslut till i första hand förvaltningsrätten.

– Men jag hoppas att Migrationsverket väljer att ompröva sitt beslut redan innan rätten prövar fallet. Familjens situation är så speciell och det hade varit väldigt lätt att fatta ett positivt beslut, utan att riskera att det skulle bli prejudicerande.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons