Annons

Sydöst kan bli utan vinter – våren på väg: ”Vi håller koll”

Milt väder väntar och på SMHI sias det om att våren kan vara på väg – trots att vintern ännu inte kommit.
Väderutvecklingen i kommande vecka avgör.
Sydöstra Skåne • Publicerad 7 februari 2019 • Uppdaterad 12 februari 2019
Vintergäck
Vintergäck

De närmaste dagarna väntas milt väder med flera plusgrader.

– Även hela helgen kommer det milda vädret att dominera. Men i nästa vecka väntas en kallfront svepa ner över Skåne, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Annons

Enligt SMHI:s definitioner av årstiderna kan våren komma tidigast den 15 februari. Förutsättningen är dock att dagen följs av sju dygn med en medeltemperatur över nollan.

– Om vi får vår i nästa vecka beror alltså på väderutvecklingen en vecka fram i tiden. Det som kommer att avgöra är hur mycket kallfronten kommer att dra ner dygnsmedeltemperaturen. Det här är absolut någonting vi kommer att ha koll på.

Fortfarande höst i sydöst

Enligt SMHI årstidskarta är det fortfarande höst längs kusten i sydöstra Skåne.

– För att det ska kallas vinter krävs en dygnsmedeltemperatur under nollan i fem dagar i sträck. Det har vi ännu inte haft längs sydkusten, säger Lovisa Andersson.

Istället för att utropa vinterns ankomst kan det alltså bli vår.

– Det vanligaste är att våren kommer i skiftet mellan februari och mars men både 2014, 2015 och 2017 kom våren väldigt tidigt. 2018 kom den dock inte förrän i slutet av mars.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons