Annons

Westford gav sin bild av våldet

Den folkkära polisen Ewa-Gun Westford lockade ett 50-tal åhörare till ett estradsamtal på Konstmuseet om våld mot kvinnor.
Ystad • Publicerad 26 november 2018
Ewa-Gun Westford, kommunikatör för Polisen i Skåne och Freezonens och FN Ystad-Österlens ordförande, Marie-Louise Wentzel, på söndagens arrangemang.
Ewa-Gun Westford, kommunikatör för Polisen i Skåne och Freezonens och FN Ystad-Österlens ordförande, Marie-Louise Wentzel, på söndagens arrangemang.Foto: Fredrik Sjöstrand

På söndagen var det FN:s internationella dag för att uppmärksamma våld mot kvinnor.

Freezonen bjöd in till estradsamtal med Ewa-Gun Westford, kommunikatör för Polisen i Skåne. Hon är en profil inom polisen och en populär föreläsare.

Annons

Trots ämnet lyckas hon lätta upp stämningen och få publiken att skratta ibland, med anekdoter från uppväxten i Borrby och fräna observationer från sitt yrkesliv.

Men allvaret var förstås ständigt närvarande. Många i publiken blev särskilt gripna när Ewa-Gun Westford berättade hur hon och en kollega kallats ut en fin villa i de rika kvarteren i Malmö, när hon var i 20-årsåldern.

– Mannen hade slagit sin hustru sönder och samman. Jag glömmer det aldrig. Han gjorde tydligen ofta det. Och vet ni, jag träffade honom för några veckor sedan.

– Han är i dag i 85-årsåldern. Jag kom till ett sammanhang, och där satt han! Det var svårt. Inte vet jag vad han har inom sig, men ända sedan den händelsen för så många år sedan så känner jag att jag har en sorts band med den mannen. Jag chockades svårt av den händelsen när jag var ung naiv polis. I dag vet jag att våld mot kvinnor händer i alla miljöer, berättade Ewa-Gun Westford.

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons