Annons

Ystads kulturskatter måste hitta ett nytt hem

Om ett år måste de 3 000 konstverken och 35 000 andra historiska föremålen ha flyttats från Kulturmagasinet på regementsområdet. I dag finns det inget beslut eller ens ett färdigt förslag om vart flytten borde gå.
Ystad • Publicerad 5 januari 2019
Ingela Bergils visar en träskulptur av Folke Cederlund (1922-2012), som ägs av Konstmuseet. Tillsammans med museichefen på Klostret är det hon som ansvarar för kommunens kultursamlingar.
Ingela Bergils visar en träskulptur av Folke Cederlund (1922-2012), som ägs av Konstmuseet. Tillsammans med museichefen på Klostret är det hon som ansvarar för kommunens kultursamlingar.Foto: Mark Hanlon

Kulturmagasinet är uppsagt från sina lokaler på regementsområdet i Ystad och måste lämna senast den siste december 2019.

Det handlar om Ystads samlade kulturskatter. Allt från pyttesmå arkeologiska fynd som pilspetsar till stora möbler och konstverk måste packas ner och flyttas till någon annanstans.

Annons

Anledningen är att Ystads kommun vill frigöra de nuvarande magasinslokalerna för att bygga om dem till bostäder. Beslutet att börja planera för en flytt tog kulturnämnden 2016, men än finns inget färdigt förslag att ta ställning till.

– Ett sådant tänker jag presentera på det första kulturnämndsmötet nästa år, i februari, så vi är på upploppet, säger Anna Lindqvist som är projektledare för flytten.

– Det som är viktigt är att både hitta en lokal som är bättre än denna, men allra helst vill vi se en samordning med någon annan verksamhet som har samma behov som vi och som skulle passa under samma tak. En sådan lösning skulle också underlätta för besökare, som kan komma och forska på ett ställe.

Exakt vilken eller vilka verksamheter hon syftar på vill Anna Lindqvist inte gå in på i nuläget.

Kulturnämnden har uttalat sin önskan att det nya Kulturmagasinet ska bli ett så kallat öppet magasin; att det möbleras på ett sätt så att man kan ta emot grupper av besökare och skolklasser.

I väntan på de nya lokalerna ska flytten förberedas och alla föremål ska katalogiseras och arkiveras digitalt, utifrån ett mer modernt sätt att lägga upp arkiv.

En stor skiss över Klostret i Ystad, gjord av Anund Emanuel till Baltiska utställningen i Malmö 1914, är bara ett av konstverken i samlingarna.
En stor skiss över Klostret i Ystad, gjord av Anund Emanuel till Baltiska utställningen i Malmö 1914, är bara ett av konstverken i samlingarna.Foto: Mark Hanlon
Anna Lindqvist hoppas på att ett beslut kan fattas på vilken lokal som kan bli aktuell på nästa kulturnämndsmöte i februari
Anna Lindqvist hoppas på att ett beslut kan fattas på vilken lokal som kan bli aktuell på nästa kulturnämndsmöte i februariFoto: Mark Hanlon

– Tanken är att våra föremål ska bli sökbara i hela Europa, via olika samsökningssystem och det öppnar ju väldiga möjligheter för skolor och andra att ta del av föremålen. Men det är ett jättejobb, säger Anna Lindqvist.

Tidigare var lokaler i hamnen nära Världens ände aktuella för en flytt dit, men de har nu bedömts som mindre lämpliga.

Bland de lokaler som fortfarande utreds finns det gamla sockerbrukets administrativa lokaler i Köpingebro och företaget Ori Medicals tidigare lokaler i Ystad, som nu kommunen äger.

– Men det finns andra lokaler också, några som inte är hundraprocentigt klara men det håller på att klarna. Det viktiga är dock att det finns mycket att välja på och en sådan här flytt kräver bra förutsättningar, säger Anna Lindqvist.

Annons

– De här föremålen ska ju överleva oss alla, så det vi tittar på är bland annat att man kan kontrollera luftfuktighet, temperatur, säkerhet och långsiktighet.

Det bästa hade förstås varit om det inte behövs renoveras så mycket på det nya stället, konstaterar Anna Lindqvist.

– I så fall kan vi börja med flytten ganska tidigt och ta den pö om pö. Det är ju ändå omkring 35 000 föremål som ska packas och flyttas.

Kulturmagasinet på regementsområdet.
Kulturmagasinet på regementsområdet.Foto: Mark Hanlon
De 35 000 föremålen kommer från Klostret, Ystads konstmuseum, Charlotte Berlins museum. De flesta tillhör Ystads fornminnesförening.
De 35 000 föremålen kommer från Klostret, Ystads konstmuseum, Charlotte Berlins museum. De flesta tillhör Ystads fornminnesförening.Foto: Mark Hanlon

Utöver omkring 3 000 konstverk finns i samlingarna även dräkter, textiler, husgeråd, möbler, arkeologiska föremål och industriella föremål.

Många kommer att kräva att det görs särskilda lådor till dem inför flytten.

Ingela Bergils är föremålsantikvarie på Klostret och ansvarig för samlingarna.

– Ska jag vara ärlig så har hela den här processen varit jobbig. Det är osäkerheten som är värst, säger hon.

Ingela Bergils var med när kommunen flyttade samlingarna till regementet år 2000, från olika ställen i Ystad.

– Då tänkte jag att det var färdigflyttat. Men det viktigaste för mig är att det blir en lokal som är långsiktigt bra för föremålen. Det känns också viktigt att det blir på en plats som är lätt att komma till för besökare, säger Ingela Bergils.

– Jag ser gärna att det blir på ett kulturhistoriskt intressant ställe, och inte ute i ett industriområde. Vi vill ju att de här samlingarna ska bli tillgängliga för allmänheten.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons