Ystads skolor tappar ytterligare i rankning

Ystad Artikeln publicerades

Ystad fortsätter att tappa placeringar i Lärarförbundets årliga rankningslista Bästa skolkommun. Det var inte många år sedan Ystad brukade kvala in bland de 20 bästa skolkommunerna i landet. Nu landar Ystad på plats 92.

Eleverna i Ystads kommun får bra resultat men skolorna får dåligt med resurser, konstaterar Lärarförbundet i en ny rapport.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Eleverna i Ystads kommun får bra resultat men skolorna får dåligt med resurser, konstaterar Lärarförbundet i en ny rapport.

Lärarförbundet rankar varje höst Sveriges 290 kommuner utifrån tretton kriterier som betygsresultat, lärartäthet och resurser till utbildningen.

I år är etta och tvåan på listan samma som i fjor, det vill säga Vellinge och Orust, medan Vadstena klättrar flera platser till nummer tre.

I sydöstra Skåne tappar såväl Ystad som Simrishamn och Tomelilla placeringar, medan Sjöbo och Skurup klättrar uppåt.

Trots tappet är Ystad den högst rankade skolkommunen i sydöstra Skåne, med placeringen 92.

I hela Skåne län är Ystad rankad som nummer tolv av 33 kommuner.

Christer Olofsson, kultur- och utbildningschef i Ystad, ser dock ljuspunkter i rapporten – inte minst att Ystad tillhör landets bästa kommuner när det kommer till lärarnas utbildningsnivå (6 av 290).

– Vi ser att vi har ökat i nio av tretton kriterier, inte minst när det gäller andelen pedagogiskt utbildade lärare samt elever som uppnår högskolebehörighet, och det är vi väldigt glada och stolta över.

– Personligen var jag lite orolig över lärarsidan, för jag vet att vi har haft en del lärare som grannkommunerna har rekryterat. Men utifrån statistiken verkar vi ha lyckats återanställa behörig personal, så det är positivt.

Christer Olofsson tar också fasta på skolresultaten, där Ystad bland annat ligger på en 19:e plats i Sverige när det gäller andel elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9.

– Såväl alla lärare som föräldrar och elever ska klappa sig på axeln för de fina resultaten.

Fakta

Skolrankning

Rankning (placering 2017 inom parantes)

Ystad plats 92 (86)

Simrishamn plats 171 (141)

Tomelilla plats 200 (165)

Sjöbo plats 111 (139)

Skurup plats 113 (158)

Visa mer...

Däremot tillhör kommunen de sämsta när det gäller resurstilldelningen, nämligen plats 285 av 290.

– Sett i ljuset av det exceptionellt dåliga resultatet får man konstatera att det görs ett otroligt jobb i Ystad utifrån väldigt ringa resurser. Men frågan blir förstås: Hur länge kan det här hålla?

Christer Olofsson konstaterar att han under ett par år har signalerat till politikerna i utbildningsnämnden att kommunen borde tillföra resurser till skolorna.

– Att bara fem kommuner i landet ger mindre resurser till skolan än vad Ystad gör, ja, det är något man får fundera på framöver i våra resonemang kring resursfördelning i Ystad. Lärartätheten har också minskat jämfört med 2017, och det innebär förstås att de som är kvar i verksamheten får jobba hårdare.

Här är en länk till hela rankningslistan.