Annons

Ystadselever vädjar för skolkamraten som hotas av utvisning – läs deras brev

Beslutet att utvisa och splittra familjen Hamed har fått många att reagera och engagera sig. Rädda Barnen skriver till Migrationsverket och kräver att beslutet ändras.
På Änga/Västervång gör eleverna i klass 9V1 en namninsamling och klass 6 skriver ett öppet brev.
– Vi vill göra allt vi kan, säger Elin Andersson i 9V1.
Ystad • Publicerad 17 december 2018 • Uppdaterad 18 december 2018

Mahmoud Hamed har varit i Sverige i åtta år. Under sex år har han drivit blomsterhandel på Stortorget i Ystad. Det är en väl fungerande verksamhet. Nu har Migrationsverket beslutat att Mahmoud Hamed och hans familj ska utvisas.

Beslutet innebär även att familjen splittras. Mahmoud och äldsta sonen Abdallah, elva år, hänvisas till Irak, medan hustrun Ouarda utvisas till sitt hemland Marocko. I beslutet antar Migrationsverket att familjen kan återförenas i Irak och att Ouarda och gemensamma sonen Rachad, två år kan bli irakiska medborgare.

Bertil Åhnberg hämtar vinster som handlare skänkt till det stora lotteriet på lördag.
Bertil Åhnberg hämtar vinster som handlare skänkt till det stora lotteriet på lördag.Foto: Mark Hanlon
Annons

Utvisningsbeslutet gör Bertil Åhnberg i Rädda Barnen i Ystad bestört.

– Det strider mot FN:s barnkonvention. I paragraf 3 står tydligt att barnens ska komma i första rummet i alla beslut som rör barn. Migrationsverket har över huvud taget inte tagit hänsyn till barnen i det här beslutet, säger Bertil Åhnberg.

Han påpekar att Sverige ratificerat konventionen och därmed tagit på sig att följa den.

– Det här beslutet visar hur viktigt det är att konventionen även blir lag. Myndigheterna ska inte ha möjlighet att fatta ett beslut utan att ta hänsyn till barnen, säger Bertil Åhnberg.

Rädda Barnen kommer nu att skriva såväl Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik, som Åsa Lindberg som är chef i myndighetens region syd.

– Så här får det helt enkelt inte gå till, säger Bertil Åhnberg.

Engagemanget för familjen Hamed är stort. Många har visat sitt stöd på sociala medier och även hört av sig till Ystads Allehanda.

På Änga/Västervång där Abdallah går, har många elever engagerat sig. Klass 9V1 har tagit initiativet till en namninsamling.

– Vi pratade om Migrationsverkets beslut och konsekvenserna för familjen på SO-lektionen i fredags och nu igen på måndagen. Då kom idén med en namninsamling upp, säger Jimmy Holst, SO-lärare och klassföreståndare i 9V1.

– Vi känner Abdallah och vill gärna göra något, säger Elin Andersson elev i klassen.

Annons

Namninsamlingen når man på https://www.skrivunder.com/lat_abdallah_och_familjen_fa_stanna_i_sverige.

– Vi har delat den på sociala medier och efter bara en timme hade vi mer än 100 namnunderskrifter, säger Elin Andersson.

Abdallah Hamed och skolkompisen Sixten Karlsson-Nilsson.
Abdallah Hamed och skolkompisen Sixten Karlsson-Nilsson.
Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons