Ystadselever vädjar för skolkamraten som hotas av utvisning – läs deras brev

Ystad Artikeln publicerades

Beslutet att utvisa och splittra familjen Hamed har fått många att reagera och engagera sig. Rädda Barnen skriver till Migrationsverket och kräver att beslutet ändras.

På Änga/Västervång gör eleverna i klass 9V1 en namninsamling och klass 6 skriver ett öppet brev.

– Vi vill göra allt vi kan, säger Elin Andersson i 9V1.

Mahmoud Hamed har varit i Sverige i åtta år. Under sex år har han drivit blomsterhandel på Stortorget i Ystad. Det är en väl fungerande verksamhet. Nu har Migrationsverket beslutat att Mahmoud Hamed och hans familj ska utvisas.

Beslutet innebär även att familjen splittras. Mahmoud och äldsta sonen Abdallah, elva år, hänvisas till Irak, medan hustrun Ouarda utvisas till sitt hemland Marocko. I beslutet antar Migrationsverket att familjen kan återförenas i Irak och att Ouarda och gemensamma sonen Rachad, två år kan bli irakiska medborgare.

Bertil Åhnberg hämtar vinster som handlare skänkt till det stora lotteriet på lördag.
Foto: Mark Hanlon
Bertil Åhnberg hämtar vinster som handlare skänkt till det stora lotteriet på lördag.

Utvisningsbeslutet gör Bertil Åhnberg i Rädda Barnen i Ystad bestört.

– Det strider mot FN:s barnkonvention. I paragraf 3 står tydligt att barnens ska komma i första rummet i alla beslut som rör barn. Migrationsverket har över huvud taget inte tagit hänsyn till barnen i det här beslutet, säger Bertil Åhnberg.

Han påpekar att Sverige ratificerat konventionen och därmed tagit på sig att följa den.

– Det här beslutet visar hur viktigt det är att konventionen även blir lag. Myndigheterna ska inte ha möjlighet att fatta ett beslut utan att ta hänsyn till barnen, säger Bertil Åhnberg.

Rädda Barnen kommer nu att skriva såväl Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik, som Åsa Lindberg som är chef i myndighetens region syd.

– Så här får det helt enkelt inte gå till, säger Bertil Åhnberg.

Engagemanget för familjen Hamed är stort. Många har visat sitt stöd på sociala medier och även hört av sig till Ystads Allehanda.

På Änga/Västervång där Abdallah går, har många elever engagerat sig. Klass 9V1 har tagit initiativet till en namninsamling.

– Vi pratade om Migrationsverkets beslut och konsekvenserna för familjen på SO-lektionen i fredags och nu igen på måndagen. Då kom idén med en namninsamling upp, säger Jimmy Holst, SO-lärare och klassföreståndare i 9V1.

– Vi känner Abdallah och vill gärna göra något, säger Elin Andersson elev i klassen.

Namninsamlingen når man på https://www.skrivunder.com/lat_abdallah_och_familjen_fa_stanna_i_sverige.

– Vi har delat den på sociala medier och efter bara en timme hade vi mer än 100 namnunderskrifter, säger Elin Andersson.

Abdallah Hamed och skolkompisen Sixten Karlsson-Nilsson.
Abdallah Hamed och skolkompisen Sixten Karlsson-Nilsson.

fakta

Klass 6 på samma skola har skrivit ett öppet brev:

"Tänk om det var du som skulle splittras från halva din familj. Tänk om det var du som skulle utvisas från ett land som du har bott i, i åtta år.

Tänk om det var du som fick lämna alla dina vänner och klasskompisar.

Tänk om det var du som skulle gå i en månad och bara vänta på att lämna tryggheten.

Tänk om det var du som skulle lämna allt bakom dig.

Vi hoppas och tror att var och en av er som har bestämt detta förstår vilket ansvar ni har och att era beslut är livsavgörande.

Tänk att du snart ska få en lillebror, precis som Abdullah. Tänk att det barnet föds med ett hjärtfel. Istället för att trösta och hjälpa ditt syskon när det har fötts, ska du utvisas ur landet och kanske aldrig få reda på hur det gick, om hans hjärta har blivit sämre eller om han ens lever - och om du någonsin kommer att få träffa honom igen.

Detta är inte en lek eller ett schackspel. Människor är inte schackpjäser, och länderna är inte schackrutor. Och ni som bestämmer kan inte flytta runt människor hur som helst. Att splittras från sin familj är det värsta som kan hända. Det är som att man skrynklar ihop ett papper. Hur mycket man än vecklar ut och plattar ut det finns ändå vecken och det skrynkliga kvar. Samma sak händer med hjärtat när någon tas från sin familj. Det läker aldrig.

Nu har ni chansen, ni som bestämmer. Det är inte försent att ändra detta.”

Från elever i klass 6, Änga/Västervångsskolan

Visa mer...