YIF bragdvände mot Alingsås – men minns ni de här sjuka vändningarna?

Ystads IF stod för en sanslös vändning mot Alingsås i SM-kvartsfinalen när man gick från 21–25-underläge till 27–25-seger, och Mario Lipovac menade att det var den galnaste vändningen han varit med om.
Men kanske bleknar den bredvid vändningarna här nedan.
Handboll • Publicerad 4 april 2019

När Mishels Liaba satte 25–21 till Alingsås med sex minuter och 16 sekunder kvar att spela av matchen trodde nog de flesta att Ystads IF var nere för räkning. Men med sex raka mål vände YIF på steken och skaffade sig matchboll i kvartsfinalserien.

– Jag kan inte minnas någon lika galen vändning som jag varit med om men oavsett platsar ju denna bland de galnaste, sa Mario Lipovac efteråt, själv ansvarig för två av de där sex sista målen.

Det kan hända att han har rätt. Men var vändningen lika galen som de här?

Tyskland–Sverige 4–4, VM-kval i fotboll 2012.

Tyskland ledde med 4–0 innan Sverige inledde den makalösa upphämtningen. Ingen regelrätt vändning eftersom matchen slutade oavgjort, men att hämta upp 0–4 borta mot Tyskland är mäktigt nog.

Sverige–Finland 6–5, ishockey-VM 2003.

Finnarna höll på att köra över storebror, ledde med 5–1 och stormade mot semifinal. Sen kom vändningen, som avslutades med 6–5-målet och att Mats Sundin kallar Per-Johan ”Pebben” Axelsson för ”motherfucker”. Klassiska bilder.

Barcelona–Paris Saint-Germain 6–5, Champions league i fotboll, 2017.

Första matchen i Paris slutade 4–0 till fransmännen som såg ut att med emfas välta den spanska jätten. På Camp Nou hände dock det som kanske är Champions league-historiens mest vansinniga vändning. Barcelona vann med 6–1 och dubbelmötet med 6–5. Mon dieu!

Randers–Slagelse 32–31, danska handbollsligan 2004.

När klockan stod på 58.11 ledde Randers med trygga 31–27. 109 sekunder senare hade Slagelse vänt till 32–31. YIF behövde ändå över fem minuter för att göra sin vändning från fyramålsunderläge. Slagelse behövde mindre än två.

Lugi–Skövde 19–21, SM-kvartsfinal i handboll 2019.

Ja, vi behöver inte gå längre än till en av de andra kvartsfinalserierna för att hitta en kanske ännu mäktigare vändning än den YIF stod för i Alingsås. Lugi ledde med 19–12 och såg ut att defilera mot 1–1 i matcher. De sista dryga 16 minuterna gjorde Skövde 9–0 på lundensarna.

– Det är ju helt osannolikt egentligen att vi inte gör ett enda mål på så lång tid. Två gånger är vi dessutom en man mer. Vi blir otroligt fega och ängsliga, sa Lugitränaren Tomas Axnér till Sydsvenskan.

Skövde jublar efter jättevändningen mot Lugi.