Bilagor

Thomas Kjellgren: Skönt med en svartvit oas

Bilagor Artikeln publicerades
Gittan Jönssons dammsugerskor städar där det behövs.
Foto:Mark Hanlon
Gittan Jönssons dammsugerskor städar där det behövs.

Skickligt rör sig Gittan Jönsson mellan de konstnärliga genrerna, och inte sällan låter hon sin dammsugerska städa upp där det behövs. När kulturskribenten Thomas Kjellgren väljer ut några påskbesök är Jönsson i Brantevik ett givet stopp.

1 Gittan Jönsson

Gittan Jönsson är en konstnär som alltid ger oss en fantasifull blandning av det vardagligt personliga och alla de politiska realiteter som styr våra handlingar och liv. Hennes nästan överallt närvarande dammsugerska städar effektivt upp bland invanda könsroller och makthierarkier. Skickligt rör hon sig mellan olika konstnärliga genrer – måleri, skulptur, teckning och film – som visar oss hennes verklighet ur olika perspektiv. Ofta med humorn som en avväpnande metod. Samtidigt med påskrundan har hon en stor retrospektiv utställning i Marabouparkens konsthall i Sundbyberg, "Parallella linjer". Den spänner över fem decenniers konstnärskap och rör sig mellan hennes i dag två aktuella poler: Berlin och Brantevik. Hon visar också en ny film skildrar det feministiska konstnärsarbetet i Tyskland i dag och tiden i Stockholm under 1960- och 70-talen.

2 Rachel Tess

Förgäves letar jag efter konstnärskollektivet Gylleboverket bland deltagarna i årets konstrunda. Förhoppningsvis är de med, att deras information blott är svårfunnen så här någon vecka innan, för det känns svårt att behöva avstå från att åka till en plats ”där det kompromisslösa konstnärliga uttrycket ligger i fokus”. Genom sina installationer, film-er och performances har de inte bara erbjudit en viktig, alternativ scen utan de har även lyckats vidga perspektiven för den kringresande konstpubliken. Oavsett om de är med eller ej, finns det ändå med performance. Det är dansaren och koreografen Rachel Tess som erbjuder den. 2014 framträdde hon i Wanås med föreställningen ”Dance Me” och i fjol gjorde hon en koreografisk tolkning av en monolog av Karin Thunberg. Vi ska vara lyckliga över att vi har en vital plattform för samtida dans i området!

3 Jordnära

Samlingsutställningen på Tjörnedalagården brukar vara en välbesökt utgångspunkt för konståkningen. På Tomelilla konsthall ser man en mindre konstellation där 14 konstnärer – samtliga medlemmar i Öskg och verksamma på Österlen – förhåller sig till utställningstitelns begrepp "Jordnära". I skilda material och tekniker undersöker, och redovisar, de sina olika resultat.

4 Helena Bergenrud

Påskrundans konstnärliga färgprakt är inte bara brokig – stundtals blir den också nästan bedövande och siktskymmande. Skönt då med en svartvit, kontemplativ oas att hämta ny kraft ur. En sådan erbjuder nämligen Helena Bergenrud med sina torrnålsgravyrer. I små bilder skildrar hon konsekvent livets ömtålighet – men här finns samtidigt alltid också en okuvlig livsvilja.