Borrby

Borrby bio blir digital

Borrby Artikeln publicerades

Svenska Filminstitutet har beslutat att ge Borrby biografförening 156 000 kronor för digitalisering av biografen. ”Det är jätteroligt! Nu kan vi sätta igång”, säger föreningens ordförande, Liisa Laakso.

Biografföreningen har länge kämpat för att få ihop pengar till digital utrustning. I takt med att filmbranschen digitaliseras blir det allt färre analoga filmkopior att slåss om med andra biografer och de minsta salongerna hamnar långt ner på distributörernas prioriteringslista. Vissa filmer görs numera endast i digital version. Ny utrustning har alltså varit en ödesfråga för biografen. I höstas fick föreningen visserligen ett mycket välkommet Leader-bidrag på 600 000 kronor. Det räckte – nästan. Efter att tidigare ha fått ett negativt svar från Svenska Filminstitutet sökte föreningen dock bidrag ännu en gång. Och den här gången blev det alltså 156 000 kronor.

– Det är en så stor grej, vi visste knappt vilket ben vi skulle stå på när vi fick beskedet, säger en glädjestrålande Liisa Laakso.

Ett av skälen till att man tillslut gav föreningen bidrag är att biografen ligger i en så kulturellt aktiv by som Borrby.

– Det har spelat en roll i bedömningen, bekräftar Ramon Reissmüller, handläggare på Svenska Filminstitutet.

När den nya utrustningen kan vara på plats vet Liisa Laakso ännu inte, men förhoppningen är att allt ska vara klart i september.

Nu handlar det inte bara om att sätta in en ny projektor. Det behövs både ny duk och nya högtalare och dessutom behöver man investera i en stor fläkt till visningsrummet.

– Dessutom måste vi göra ett stort hål i visningsrummet för att göra ett nytt fönster, de gamla gluggarna duger inte längre, förklarar Liisa Laakso.

Föreningen tar nu nya tag. Förutom de vanliga söndagsvisningarna planerar man visningar mitt i veckan med lite smalare filmer. Man ska även testa direktsända operaföreställningar.

Ett medlemsmöte är planerat för att mobilisera styrkorna.

– Vi behöver krafter som kan hjälpa till, konstaterar Liisa Laakso.