Annons
Nyheter

Borrby först i Sverige att bli bokby

48 Österlenprojekt har hittills fått 30 miljoner i så kallade Leaderpengar. Allt från isolering av fårull till hjälp för föreningen Sandhammarens fyr. Totalt ska 40 miljoner delas ut innan pengarna är slut.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2011
Internationellt kända konstnären Karin Ward är en av de inblandade i Borrby bokby. ”Det är väldigt spännade att se hur det utvecklas”, säger hon.
Internationellt kända konstnären Karin Ward är en av de inblandade i Borrby bokby. ”Det är väldigt spännade att se hur det utvecklas”, säger hon.Foto: Bass Nilsson

De finns över hela världen, Book Towns, byar eller städer där man satsar pengar och energi på allt som har med böcker att göra. Borrby på Österlen blir nu först i Sverige som Book Town med nya antikvariat, utställningar, författarmöten och i framtiden kanske en bokrunda.

Konstnären och skulptören Karin Ward är en av de som i sommar blir en del av Borrby bokby. Hon satsar själv på vad hon kallar Boken som konst. 24 konstnärer från olika delar av Sverige, Egypten och Holland visar konst som böcker.

Annons

– Bokbyn har blivit en kick för mig. Och jag trodde aldrig att jag skulle få med mig så många konstnärer i mitt projekt, säger Karin Ward.

Hon har med sig allt från Jonas Bohlin, Bertil Pettersson, Ulla Viotti, Marianne Laimer, Leif Elggren till egyptiska Mohamed Abla och holländaren Emile Van Der Kruk.

Karin Ward har en lång internationell karrriär bakom sig och har bland annat bott sex år i Egypten.

– Meningen var att jag skulle stanna i sex månader men jag trivdes så bra att det blev sex år, säger hon.

Sedan två år tillbaka är hon bosatt mitt i Borrby, där hon också har sin ateljé.

När tankarna på att göra Borrby till en Book Town var hon med i de första diskussionerna.

– Vi hade några klara idéer om lokaler som vi ville erbjuda bokintresserade. Men därefter har det dykt upp en massa andra tankar om hur vi kan bredda oss. Det viktiga är att vi har något på gång hela året, inte bara på sommaren, säger hon.

Olika butiker

Förutom Hundörats antikvariat, som redan fanns i byn så är hittills Blå huset, som ska sälja trädgårdsböcker, Blå kossan i Håkanssons gamla butik, en annan som ska sälja matböcker, Eva Persson i CFO-förlagets lokal, Antikvariat Ola Eng, antikvariat Styrbjörn Öman, bokförlaget Murbräckan, Kulturgjuteriet, andra som ännu inte flyttat in och Karin Ward själv som såsmåningom ska sälja ”vanliga” konstböcker i sin ateljé, alla är klara för bokbyn.

Borrby som bokby öppnar i början av sommaren och projektet pågår i ett första steg över nästa sommar.

Annons

Utan Leaderstödet hade bokbyn aldrig gått att genomföra, menar Karin. Hennes egen utställning öppnar 2 juli. På vernissaget serveras bokbål.

Skrek Leader

Gunnel Ottersten, projektledare och ordförande i Borrbys företagarförening, var med när idén om en bokby dök upp. Och ganska snabbt förstod hon hur projektet skulle finansieras.

– Det bara skrek Leader-projekt, det var lokalt, året-runt och det skulle locka till sig andra verksamheter, säger hon.

Projektet fick 800 000 kronor från EU:s Leader-projekt för glesbygdssatsningar.

– Vi har redan märkt att många i byn blivit engagerade i hur vi ska fortsätta och se till att bokbyn lever vidare, säger hon.

Förutom antikvariat och specialbokhandlare så finns redan nu konkreta planer på sex författarträffar i sommar, bland annat kommer Piraten-pristagaren Katarina Mazetti 20 juli till Borrby. Redan 5 juli presenterar Björn Wingård sin nya bok.

– Det finns också planer på en bokrunda, motsvarande konstrundan. Men vi får se hur det utvecklas, säger Gunnel Ottersten.

Taner Caliskan
Urban Nilmander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons