Borrby

Borrby smedja öppnar med konst

Borrby Artikeln publicerades

Westbergs smedja och cykelverkstad har fått nytt liv. Konstnären Maria Lancing har köpt fastigheten och öppnar den för allmänheten. Under hela sommaren samsas här ägg, fotografier och sjalar i kulturhistorisk miljö.

En rad hammare står redo i sitt ställ, i taket löper banden som driver maskinerna, de senast smidda hästskorna ligger vid städet och i gesällens skåp ligger YA från 1940 som skydd för hyllplanen. Det tycks som om smeden bara är ute på ärende, men tiden har stått still i decennier.

Senaste verksamheten i huset var en cykelverkstad. Allt sedan verksamheten la ner har smedjan stått förseglad. Med sin nya ägare blir den åter publik.

– Många bybor har kommit hit och sagt att de tycker det är kul att smedjan öppnas. Jag har fått höra många historier om bångstyriga hästar och olycklig kärlek, berättar Maria Lancing.

Köpte huset i Afrika

Att köpet blev av fick hon veta under en resa i Etiopien. Tillsammans med fotografen Anette Odelberg Åkesson besökte hon grottkyrkorna i Lalibela när telefonen plötsligt ringde. Det var mäklaren som meddelade att köpet gått igenom.

– Det var så härligt. Och lustigt. Min telefon hade inte fungerat på flera dagar och så råkade jag få igång den precis då. Jag ville ju så gärna ha smedjan för dess historiska miljö men också för att kunna använda den när jag arbetar med emalj. Det är en fantastisk energi i lokalen.

Maria Lancing har rådgjort med en antikvarie och fått veta hur hon på bästa sätt ska förvalta miljön i smedjan.

Ägg och bilder

Under sommaren visar hon sina ägg i smedjan.

– De är inspirerade av besöket i Etiopien. Mycket guld, säger Maria Lancing.

Här hänger också bilder från resan. Stora bilder från golv till tak föreställande ständigt leende människor.

– De var så lyckliga utan att ha så mycket saker. Men de hade en fantastisk gemenskap, säger Anette Odelberg. Vi har så mycket material med oss hem att vi måste fortsätta jobba med det till hösten. Kanske gör vi en bok. Kanske åker vi dit igen.

Tolkade CFO-bilder

I längan intill band den gamle smeden upp hästarna när de skulle skos. Väggar kläs nu av välkända bilder signerade CFO, Carl-Fredrik Ohlsson som fotograferade vardagsnära händelser när det förra seklet var ungt. De svartvita bilderna ackompanjeras av färgbilder med snarlika motiv.

– Första bilden var en slump. Jag var på stranden och såg hundar leka. Jag tog en bild och upptäckte efteråt hur lik den var morfars, berättar Christina Persson som är barnbarn till bygdens store fotograf.

Hon kopierar dock inte morfars bilder.

– Jag inspireras av honom, men skapar något eget. Jag älskar ju hans bilder och är uppvuxen med dem.

Ett tiotal av Carl-Fredrik Ohlssons bilder har tolkats av barnbarnet. I vissa fall har hon till och med lyckats hitta ättlingar till de människor som finns på originalbilderna och fotograferat dem i samma miljöer.

I det lilla utrymmet visar även unge fotografen Lukas Brink Korogiannos sina cynaotopier. De blåtonade bilderna är framkallade enligt en metod från fotografiets barndom.

Utställningen är öppen varje dag klockan 13 till 17 fram till den 10 augusti. Vernissagen är i dag klockan 14–17.