Borrby

Hon räddar faderns kulturarv

Borrby Artikeln publicerades

Det är ett stort kulturhistoriskt arv Eva Persson valt att förvalta. Fadern Carl Fredrik Olssons 100 000-tals bilder från Österlen, en kulturskatt nedpackad i lådor och Ica-kassar, ska sorteras och katalogiseras.

– Det är ett enormt detektivarbete att reda ut vilka som finns på bilderna, var bilderna är tagna och när. Men jag har god hjälp av folk som kommer in till mig, säger hon.

Butiken på Köpmangatan i Borrby är faderns gamla ateljé och bostad. Sedan 4 år tillbaka bor Eva själv i huset och har gjort ett litet museum av övervåningen.

Där uppe finns gamla kameror, fantastiska bilder på Anita Ekberg och träbilen som barnen fick leka med när CFO, Carl Fredrik Olsson, tog porträttbilder.

Flyttade tillbaka till Borrby

I 40 år var Eva Persson borta från födelsebyn Borrby. Malmö, eller rättare Oxie, blev hemmet för henne och familjen.

Mannen Bengt Göran Persson var operasångare och arbetade bland annat med Ystadoperan.

Under alla år i Malmö åkte hon då och då ut för att träffa fadern och hjälpa till med hans bilder.

Men för fyra–fem år sedan beslutade hon att flytta tillbaka till Borrby. En kombination av att hon blev rånad och nedslagen i Malmö och att hon slutade på jobbet som ekonom på PLM/Rexam gjorde att allt föll på plats.

– Det känns både och. Jag gillar Borrby och känner många människor här. Samtidigt är det lite avsides och tomt på vintern. Men då åker jag och hälsar på dottern i Malmö, säger Eva Persson.

Hobbybilder

I det jättelika folklivsarkiv som är CFOs bilder är en stor del porträttbilder från ateljén i Borrby och butiken/ateljén i Löderup.

– Porträtten är sorterade och har namn. Men det far kallade hobbybilder är helt osorterade och det har tagit lång tid att försöka hitta ett system för att spara dem.

Där finns de, alla de vackra himlarna med moln, bilder på hantverkare och lantbrukare, stiliserade bilder på leriga stövlar, fårade ansikten och de milsvida stränderna.

– Jag är speciellt förtjust i alla bilder far tog på Sandhammaren, Mälarhusen, Borrby och de andra stränderna. Ibland med fiskare, ibland med båtar eller garn. Det finns ett ljus i de bilderna som är otroligt, säger hon.

En del av de poetiska bilderna fanns med som illustrationer till de dikter CFO publicerade i YA. Andra finns i böcker som gavs ut av turistorganisationer eller banker som firade jubileum.

Böckerna finns i stor utsträckning til salu i Evas butik.

En bekräftelse

Nyligen blev Eva Persson utsedd till Borrbybaddare. En utmärkelse hon uppskattar mycket, en bekräftelse på att hon förvaltar faderns arv så att andra kan få del av den.

Men inte bara det. Numera håller hon också föredrag om Borrbys historia för intresserade.

Hon kan berätta och visa bilder från skolan där hon gick som barn, från den nedlagda tåglinjen till Ystad som hon tog varje dag som mer vuxen elev, om hur det såg ut när huvudgatan i Borrby vimlade av butiker och flanerande Borrbybor. Om Otto-verken, mängder av snickerier och ett lantbruk med många arbetare.

– Jag hoppas förstås att Borrby ska leva upp igen. Men då krävs nog bättre kommunikationer året runt. På sommaren fungerar allt bra men på vintern kan man bli väldigt isolerad.

Att Borrby nyligen blivit bokby hoppas hon ska få ringar på vattnet och fungera även under vintern.

– Vi får väl se hur det utvecklas men alla försök att göra något positivt för bygden är förstås bra.

Cirkeln sluts

Precis innan jag ska gå gräver Eva Persson fram en av faderns bilder. En stor parkeringsplats fylld av gamla PV, Saabar, amerikanare framför en stor enplansbyggnad. 50-tal, kanske början på 60-talet.

– Vet du var bilden är tagen? Nej, det är svårt men det är faktiskt den stora restaurangen i Mälarhusen. Förr fanns det ju restauranger och kaféer längs hela kusten, nu finns inget kvar, säger hon.

En cirkel som sluts är att dottern Christina Persson nu tagit upp faderns arv och börjat fotografera. Just nu ställer hon ut bilder på Smedjan i Borrby.

– Hemskt roligt. Hon började fotografera tillsammans med morfar för länge sedan men det är först nu hon tagit upp det igen,säger Eva Persson.