Borrby

Nystart för Borrby Bio

Borrby Artikeln publicerades

De gamla projektorerna har plockats bort, en mingelhörna ska in. Renoveringen av Borrby bio pågår för fullt. Om några veckor träder den gamla biografen in i den digitala eran.

-Vi vill göra så här mycket i höst, säger Annika Westergren med ett skratt och sträcker ut armarna raklånga.

En av de gamla tyska projektorerna står isärplockad i foajén. Uppe i projektorrummet hänger elsladdarna i vilsna härvor längs väggarna. Och framtidsoptimismen är större i biografföreningen än på länge. Efter det att föreningen i höstas fick 600 000 kronor i Leaderbidrag för att digitalisera biografen kom det avgörande beskedet i början av sommaren - Svenska Filminstitutet skjuter till 156 000 kronor. Därmed kan den efterlängtade digitaliseringen bli verklighet.

Den här veckan har den konkreta renoveringen satt igång och flera av byns hantverkare hjälper till. En av dem är elektrikern Bengt Assarsson.

-Det är trevligt att biografen kan hållas igång, förklarar han sin volontärinsats.

Nästa vecka ska ett stort hål slås upp i väggen mellan projektorrummet och salongen, allt för att den nya utrustningen ska få plats.

Även nere i salongen kommer det att bli förändringar.

-Där nere ska vi göra en liten historisk hörna, förklarar Annika Westergren, föreningens kassör och ansvarig för digitaliseringsprojektet.

Förutom en av de historiska projektorerna från 1939 ska man också ställa ut en del foton från biografens långa liv. En bild på biografens gamla stumfilmspiano finns redan och man hoppas också kunna samla bilder på de kvinnor som spelade piano här i biografens barndom. Historierna och tipsen flödar just nu in från Borrbyborna.

-Alla vet ju vad som händer med biografen just nu och folk i byn kommer och berättar saker för oss, säger Annika Westergren.

En anonym välgörare har dessutom skänkt 8 000 kronor till föreningen för att man ska kunna skapa en liten mingelhörna längst fram i salongen. Den ska man använda inte minst när man till våren förhoppningsvis börjar sända operaföreställningar.

-När vi sänder opera blir det ju paus och då kan vi inte stå och trängas ute i foajén, menar Annika Westerberg.

De vanliga söndagsföreställningarna kommer i höst att kompletteras med filmvisningar en onsdag i månaden och längre fram ska man som sagt var även prova med direktsänd opera.

-Vi har vår trogna publik, de som vill gå på bio på söndagar. Men nu vill vi även försöka locka en ny publik, som operapubliken och de som vill se lite smalare filmer, resonerar Annika Westerberg.

Föreningens medlemmar har även idéer på olika punktevenemang. Ett är redan spikat.

-När det blir dags för Österlen lyser ska vi ha Österlen ryser. På dagen ska vi troligen visa den animerade barnfilmen Hotel Transylvania och sent på kvällen ska vi ha en riktig skräckis.

Om planen håller och den nya utrustningen kommer i tid ska det bli nyinvigning den 2 september. Med film på programmet - så klart.