Brantevik

Ätbara alger gror i växthus

Brantevik Artikeln publicerades

Odla alger på land? Ja, det går. Simris Alg vill odla ätbara alger i växthus i Brantevik.

– Vi hoppas kunna komma igång med byggandet av en anläggning nästa vår, säger Fredrika Gullfot, grundare och vd på Simris Alg.

En tänkbar plats för företagets första mikro- algodling är den gamla minkfarmen vid reningsverket i Brantevik. Mikroalger kan användas i mat, djurfoder, kosmetika och som biobränsle. Det är främst i kosttillskott och omega 3 som Fredrika Gullfot ser en användning för de alger hon vill framställa.

Slipper gifter

– Omega 3-syror får vi från fisk nu, men fisken får omega 3 från algerna. Om algerna odlas slipper man få i sig de gifter som fisken samlar på sig, och bidrar inte till utfiskningen.

Alger lever på solljus och koldioxid och går utmärkt att odla i växthus. Fredrika Gullfot tror att många hellre väljer en algberikad smoothie än en med fiskextrakt.

– Då kan veganer och vegetarianer äta det också, säger Fredrika Gullfot.

Simris Alg startades i september förra året. Fredrika Gullfot hade just avslutat sin forskarutbildning inom bioteknologi på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, och visste sedan länge att det var alger hon ville syssla med.

I Simrishamn fanns förutsättningarna.

– Modernt jordbruk är beroende av ljus, och det finns i södra Sverige. Det är också många fler soltimmar här på östkusten än i Malmötrakten.

Någon tipsade Fredrika Gullfot om Marint centrum, och på den vägen är det. Nu sitter hon högst upp i huset med utsikt över hamnen.

Kan bli föregångare

– Här är ett bra läge med god infrastruktur för jordbruk. Det är där vi ska koppla på oss. Förhoppningen är att sydöstra Skåne kan bli föregångare inom algodling.

Det finns bara ett företag till i landet som sysslar med det som Simris Alg gör. I resten av världen har utvecklingen tagit jättekliv framåt de senaste åren, medan Sverige ligger steget efter.

– Den amerikanska marinen kör sina båtar på biobränsle tillverkat av oljerika alger. Men det är ännu för dyrt och energikrävande för att tillverkas i stor skala.

Fredrika Gullfot tror på en lysande framtid för algerna på Österlen. Simrishamn kan bli Sveriges San Diego.

– Jag tycker inte att vi ska kalla Österlen för Sveriges Provence. Se till all innovation och utveckling här, det är mer som Sveriges Kalifornien, tycker jag.