Brantevik

Resenär med pippi på fåglar

Brantevik Artikeln publicerades

Fågelskådarresorna har tagit Magnus Ullman till en mängd av världens fjärran länder. Nu startar han upp fågelskådar-weekends med guidade turer på en minst lika exotisk plats – Österlen.

– Här finns ett oerhört inspirerande fågelliv som håller hög klass. I kombination med det vackra och omväxlande landskapet blir naturupplevelsen näst intill oslagbar, konstaterar han.

Magnus Ullman har haft pippi på fåglar nästan hela sitt liv. Han har skrivit böcker om fåglar, hållit kurser om fåglar och fotograferat fåglar.

– Jag har jobbat med fågelguidning utomlands sen 80-talet och har även hållit i turer i sydvästra Skåne, där jag bodde innan jag flyttade till Brantevik, berättar han.

Vadan detta intresse för just fåglar?

– Hela upplevelsen med fågelskådning är fascinerande. När man får bevittna flyttningen och fåglar som rör sig i stora flockar, utmaningen i att lära sig känna igen olika fåglar och se samspelet mellan individer och arter.

Idén om guidade fågelturer på Österlen har Magnus Ullman haft länge.

I höstas startade han upp hemsidan Fåglar på Österlen och i april går premiär turen.

–Då passerar mycket flyttfåglar sydväst ifrån över Österlen på väg mot Finland och Ryssland. Ejder, vitkindad gås, busk-skvättor och flugsnappare är några av arterna som kan skådas under våren.

Men exakt vad besökarna kan förvänta sig går inte att säga. Fågelarter varierar med årstid och utbudet är dessutom väldigt väderberoende, berättar Ullman.

– Självklart ger man sig ut på vinst och förlust. Fåg-larna flyger helst när det är fint väder och när förutsättningarna är rätt kan man få uppleva mängder.

Fram till och med september kommer Magnus Ullman erbjuda fågelskådar-weekends på Österlen.

– Vi kommer att utgå från Brantevik och göra dagsutflykter till olika platser på Österlen, som exempelvis Fyledalen där det finns mycket rovfåglar, berättar entusiasten.

Hur ser den typiska fågelskådaren ut?


– De som är helt insnöade på fåglar och bara far land och rike runt och kryssar finns nästan inte längre. Men vi har fortfarande rykte om oss att vara nördar, och i viss mån är vi väl det.

Nörd, trivselskådare, företag eller förening. Magnus Ullmans guidade turer riktar sig till alla och en var.

– Tanken är att folk ska komma ut och titta på fåglar och njuta av naturen. Skönhet och dramatik utlovas.