Brösarp

Han ska leda Brösarp in i framtiden

Brösarp Artikeln publicerades

Fabian Rimfors är mannen som ska leda arbetet att styra Brösarp in i framtiden. Tack vare Leaderbidrag har han anställts på halvtid som projektledare för projektet Brösarp – med naturen som lockbete. Första delmålet är redan verklighet. Efter årsskiftet öppnar ett utedagis i byn.

Bakgrunden till projektet är byagillets byaplan i vilken det konstateras att någonting måste göras åt åldersstrukturen i samhället. Hälften av invånarna är över 60 år. I syfte att skapa en inflyttning till byn, men även få invånare att stanna kvar och turismen att öka, har man satsat på projektet som nu alltså fått en ledare.

– Vi vill ha en ledare som känner byn och fann vad vi sökte i Fabian Rimfors, säger Gunbritt Johansson, ordförande i Brösarps byagille.

Han är själv uppvuxen i byn och har gått i byns skola. Efter några år i Malmö och Örebro hamnade han och hans familj åter i Brösarp i vintras.

Nu är det alls inte så att det är projektledaren som ska göra allt arbete.

– Arbetet ska ske tillsammans med föreningar och folk i byn. Vi måste alla hjälpas åt att för att förhindra att landsbygden avfolkas, säger Gunbritt Johansson.

Fabian Rimfors har erfarenhet av liknande arbete.

– Jag jobbade med ett liknande projekt i Sidas regi i Söderhavet. Problemet var liksom här att trakten avfolkades. Vi lyckades med vårt arbete att få en del att vända hem. I Brösarp finns också en grundvilja till förändring. Man har liksom inte gett upp.

Bland alla de aktiviteter som planeras är satsningen på en Ur och skur-avdelning på byns förskola en del. Förhoppningen är att nyheten ska locka barnfamiljer till byn.

– När vi bodde i Örebro hade vi våra barn på ett utedagis i Örebro. När vi kom till Brösarp pratade jag med andra föräldrar och blev förvånad över hur stort intresse det var för att starta ett utedagis även här.

Ett vindskydd och en matlagningsplats utomhus ska byggas till utebarnen. Till detta har Sparbanken Syd bidragit med 57 000 kronor. Pengarna ska även gå till ett utegym, en skateboardramp och områdestavlor som ska visa vägen ut till naturen.

En annan del av projektet är att maknadsföra Brösarp som besöksmål.

– I trakten finns 2,6 hektar naturreservat per invånare. Och då är inte Brösarps backar medräknade. Men turister passerar bara på väg till Kivik. Vi måste få dem att stanna upp och upptäcka Brösarp, säger Fabian Rimfors.