Brösarp

Samarbete – en lönsam affär

Brösarp Artikeln publicerades

– Vi kallar oss för kanontjejerna. Det är roligt att det bara är tjejer här i huset. Vi har nog bättre kontakt oss emellan, vi kvinnor, säger Ing-Britt Stenberg som jobbar i presentaffären i huset i Brösarp där alla företag drivs av kvinnor.

En grön träpanel och en röd sammetsduk på väggen vittnar om att här en gång i tiden fanns en bioduk. Men Brösarps bygdegård är stängd sedan länge och numera rymmer lokalen Gerd Hanssons presentbutik.

– Jag brukar säga att förr sålde jag kunskap, nu säljer jag presenter, säger hon.

Gerd Hansson har jobbat som både lärare i Brösarp och som rektor i Tomelilla. För ett antal år sedan gick hon i pension, men att gå sysslolös passade henne inte.

– Jag trivdes inte alls med att vara pensionär. Jag hade jättetråkigt. Nu trivs jag. Det får bli något som knäcker mig innan jag slutar här. Största tjusningen med jobbet är att man träffar så mycket människor och när gamla elever kommer in blir jag glad.

Ing-Britt Stenberg, som varit anställd i butiken sen i februari, gillar också kontakten med kunderna.

– Man är lite av en social instans. Det är så roligt att prata med kunderna.

Samma språk

Gerd Hansson är nöjd med samarbetet mellan företagarna i huset. Hon tror att det spelar en roll att de alla är kvinnor.

– Vi pratar samma språk. Och jag tror att vi kvinnor tänker mer på den sociala biten, säger hon och får medhåll av Ing-Britt Stenberg:

– Vi har en väldig dragkraft av varandra. Om inte de andra funnits här hade vi inte haft de kunder vi har, säger hon.

Båda tycker att klimatet för företagande i Brösarp är gott.

– Alla hjälps åt här och det är en framåt by, ingen sovande by. Det känns inte tungt att vara företagare här. Men jag har ju en så duktig medarbetare också. Du ser varorna och kunderna, du har det i dig, säger hon till Ing-Britt Stenberg.

– Jag har väl lite öga för det konstnärliga. Här kan jag ta ut svängarna, säger Ing-Britt Stenberg.