Annons
Nyheter

Skidpremiär i Brösarps nygamla backe

Liften är klar och backen förberedd för ett nytt skidäventyr, 40 år efter bildandet av Brösarps alpina skidklubb. Nu väntar skidentusiasterna på Skånes nya alpina framtidsort bara på ordentligt med snö.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2012
Tröttnar man på att åka skidor kan man njuta av utsikten.
Tröttnar man på att åka skidor kan man njuta av utsikten.Foto: Sprisse Nilsson
Backen är nu en godkänd liftanläggning och har en fallhöjd på 25 meter och 120 meters längd. Några svängar hinner man med.
Backen är nu en godkänd liftanläggning och har en fallhöjd på 25 meter och 120 meters längd. Några svängar hinner man med.Foto: Sprisse Nilsson
Liften har renoverats och är färdig för skidpremiären i den nygamla slalombacken i Brösarp. Här åkte Fabian Persson skidor som barn.
Liften har renoverats och är färdig för skidpremiären i den nygamla slalombacken i Brösarp. Här åkte Fabian Persson skidor som barn.Foto: Sprisse Nilsson

När Fabian Rimfors vaknade på fredagsmorgonen såg det ut som om en dröm kanske kan gå i uppfyllelse i helgen. Ett decimetertjockt lager med härlig pudersnö hade lagt sig i backen som ligger på kullarna ovanför Brösarp, precis bakom hans barndomshem Källagården.

-Det är inte omöjligt att vi smygöppnar i morgon.

Annons

Hela hösten har han arbetat med backen där han som liten pojke åkte skidor på 1980-talet. Under några år samlades hela byn här och åkte utför i den 120 meter långa backen som har en fallhöjd på kanske inte så imponerande 25 meter.

Men Brösarps alpina skidklubb bildades redan 1972 sedan några bybor varit och åkt skidor söderöver och fått blodad tand. Man fick alltså vänta ett tag på att backen skulle bli färdig.

När Fabian Rimfors växte upp var det Ingemar Stenmark som var den stora idolen.

-Man såg första åket, sedan sprang jag upp tillbacken och åkte ända till Stenmark skulle åka sitt andra åk, berättar han.

Det verkar ha varit lite alpin skidyra i byn då. Och Fabian Rimfors vill att barn i byn åter ska ha en backe att åka i. Han flyttade för ett år sedan tillbaka till Österlen och bor nu i Eljaröd tillsammans med sin fru Malin och sonen Leo, 2,5. Ytterligare ett barn är på väg så det är sörjt för återväxten i skidbacken.

Han har anor i familjen. Hans gammelmorfar Olle Rimfors räknas som den svenska utförsåkningens fader och var med och anlade backar i Åre och på andra skidorter i landet.

Liften i den nygamla backen i Brösarp är den ursprungliga som är tillverkad i Lennart Löfstrand mekaniska verkstad i Eljaröd. Nu har han renoverat den, installerat nödstopp och annan modern säkerhetsutrustning.

-Skidbacken är godkänd av Svenska liftanläggningars organisation, säger Fabian Rimfors som hette Andersson som barn.

Han travar uppför backen och berättar att den nedersta delen är en enkel, blå nedfart. Men det finns ett parti i mitten som är på gränsen till svår, med svart markering.

Precis nedanför toppen av backen ligger en gammal bronsåldershög, Ornahög. Vilken skidbacke har en sådan attraktion.

Annons

Från toppen av backen är också utsikten mäktig mot Brösarps norra backar.

-På andra sidan krönet är det pulkabacke, säger Fabian Rimfors.

Liften är enkel, ett rep som dras av en elmotor på 3,5 hästkrafter. Man håller sig fast i en liten bit cykelslang. Det är en förbätring i jämförelse med när Fabian Rimfors var liten.

-Då väntade vi alltid på knuten på linan, den var lättare att hålla fast i, säger han.

Han har stora framtidsplaner för backen. Nästa säsong ska en parallell backe göras i ordning med hopp och rails, så kallad jibbing. Det är som en skateboardpark för skidåkare. Man ska kunna grilla på speciella platser i backen och säkert blir det också tävlingar, bara snön kommer.

Nästa säsong planerar Fabian Rimfors också att förlänga backen. Nu slutar den lite abrupt med ett snår av nyponbuskar. Blir det kallt finns det en gammal arbetsbod att värma sig i.

Från Vångabacken utanför Kristianstad har man fått en snökanon. Men den kräver en elanslutning som den purunga skidföretaget inte mäktar med.

Hela skidäventyret är en del i ett så kallat leaderprojekt som Fabian Rimfors precis börjat jobba med i sin hemby.

-Målet är att ändra åldersstrukturen i Brösarp och locka hit barnfamiljer.

Ann-Louise Olander
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons