Brösarp

Världseliten i grässlalom på plats i Brösarpsbacke

Brösarp Artikeln publicerades

Sveriges första slalomtävling på gräs blev en fullträff för arrangören Brösarps Alpina Skidklubb. Förutom tävlingen som gick i två klasser fick allmänheten testa gräsåkning som är något helt annat än att köra på snö, det går nämligen inte att bromsa enligt de som testade.

Vinnare i derbyklassen blev Helmut Grassl som representerade Torsby skidgymnasium. I den allmänna klassen vann Edvard Nord, Linköpings alpina klubb. Segrarna får med sig de speciella gräs-skidorna hem.

– Jag har åkt grässlalom tidigare, säger Helmut Grassl, med ett förflutet i världs-kuppen och svensk mästare i störtlopp. Den backen vi hade i Karlskoga då var mycket brantare och fyra gånger längre. Men det är ett tag sedan.

Helmut Grassl är lärare på skidgymnasiet i Torsby och har med sig elever till tävlingen i Brösarp.

– De kommer att spöa oss äldre så det ryker, säger han innan tävlingen blåstes igång.

Det var en stor publiken och mycket pressfolk som kommit för att stilla sin nyfikenhet. Torgny Larsson, gammal utförsåkare, var där men testade inte gräs-åkning. Det gjorde däremot miljöpartisten Lotta Hedström som gjorde mycket bra ifrån sig och fick ta emot publikens jubel när hon åkt tre lopp.

– Jag körde omkull på samma ställe däruppe efter första porten, men sen gick det bra. Det grämer mig att mina barnbarn var på lekplatsen just när jag åkte.

Efter en stunds betänketid lovade Torgny Larsson, som kan åka utför på snö, att ställa upp nästa gång det blev en tävling.

– Det är cirka 30 person- er som varit här och testat, säger Fabian Rimfors som gick till final och mötte Helmut Grassl i derbyklassen. Vi är mycket nöjda och kommer att arrangera den här tävlingen årligen. Här nere där det inte finns snö är det perfekt, även som sommarträning.

Fler aktiviteter

Fabians kollega Gael Joly är inne på att utveckla friluftsverksamheten i klubben och även satsa på mountainbikes och andra aktiviteter.

– Vi ska försöka locka ungdomar, säger han.

Och ungdomar som testade gräskörning var det gått om i går. Många åkte omkull men var snabbt uppe på benen igen. Det hände en otäck vurpa. En man, som kom i alldeles för hög hastighet, körde omkull och slog sig ordentligt. Han blev liggande på mark- en en stund men var alldeles groggy när han kom på benen. Förutom att han slog huvudet skrapade han armen ordentligt på grund av friktionen mot gräset. Mannen hade som tur var hjälm, vilket är obligatoriskt.

Har ni sjukvårdskunnig personal på plats vid sådana här tillfällen?

– Nä, deltagarna får köra på eget ansvar, säger Gael.