Annons

Många lediga platser på äldreboenden – men bara de mest sjuka får plats

Det finns fortfarande gott om lediga platser på Blentarpsgården, Rosenlund och Björkbacken.
Men det är inte aktuellt att sänka kraven på dem som beviljas plats på kommunens äldreboenden.
Sjöbo • Publicerad 17 januari 2019
Blentarpsgården är ett av de äldreboenden som har låg beläggning.
Blentarpsgården är ett av de äldreboenden som har låg beläggning.

Inför valet var det flera partier som menade att det borde bli lättare att få flytta in på äldreboende, exempelvis från en viss ålder.

Men så har det inte blivit. För att beviljas plats på ett särskilt boende – som det kallas – måste man ha tillräckligt stora behov. Att känna sig ensam och otrygg är inte tillräckligt. Och i en del fall kan hemtjänsten istället ge den hjälp som krävs, menar kommunen. Och kommunens bedömningar har oftast visa sig stämma överens med bedömningarna i högre instans.

Annons

– Under 2018 beviljade vi särskilt boende till 75 personer. Under samma tid fick 15 personer avslag, och i samtliga fall kom förvaltningsrätten fram till att vi följt lagar och riktlinjer, säger Eva Gustafsson, vård- och omsorgschef.

YA: Men det finns väl inget som hindrar att ni är mer generösa än vad som krävs enligt lagen?

– Om vi är mer generösa nu, måste vi även vara det framöver. Då kanske vi inte har plats på boendena, och tvingas säga nej till dem som verkligen behöver, säger Berit Lundström (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Och om de är friska när de flyttar in, så kanske de bor kvar i tio år, tillägger hon.

Berit Lundström (M),ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Berit Lundström (M),ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

I dag är det mestadels svårt sjuka personer som flyttar in på kommunens boenden.

– De stannar mycket kortare tid i dag. Vi har sett att 40 procent har stannat mellan 14 dagar och tre månader, förklarar Eva Gustafsson.

En förklaring kan vara att sjukhusen numera skickar hem patienter i ett tidigt skede. En del beviljas då plats på särskilt boende, och befinner sig kanske redan i livets slutskede.

På så sätt är inte kommunens äldreboenden heller särskilt stimulerande för friska äldre, menar hon.

– Bilden av äldreboenden som ett ställe där man spelar bridge och umgås stämmer inte riktigt längre, säger Eva Gustafsson.

Annons

– Då är det snarare serviceboenden som Kärnan som gäller.

Om kommunen inte klarar att ordna plats till dem som behöver, riskerar man att få betala vite.

– Vi har också människor från andra kommuner som ansöker om att få plats. Och vi måste behandla alla ansökningar lika, säger Berit Lundström.

Blentarpsgården är i dag det boende som har flest tomma platser. Där används i dag bara en av de två avdelningarna. Bemanningen har dock inte kunnat minskas i samma omfattning, vilket får till följd att boendet inte håller den budget man blivit tilldelad utifrån antalet kunder.

Att lägga ner Blentarpsgården är dock inte aktuellt just nu, även om vård- och omsorgsnämnden menar att något måste göras på sikt för att få en hållbar ekonomi.

– Vi avvaktar lokalförsörjningsplanen, säger Berit Lundström.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons