Annons

Populärt även att bo i inlandet

Replik på Kerstin Cedergrens insändare i YA 15 mars ”Byarna är Simrishamns dragplåster”.
Simrishamn • Publicerad 27 mars 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kerstin Cedergren oroar sig för att ungdomar inte har råd att flytta in i kustorterna och att dom nog inte vill bo i inlandsorterna. Det vill de faktiskt, liksom många äldre – och det är inte så svårt att förstå.

Förutom lägre huspriser nämner översiktsplanen närheten till service, charmiga hus och den speciella by-andan som gör inlandsorterna till en unik tillgång.

Annons

Fler citat ur Översiktsplanen”…. det gäller att göra dem (byarna) ännu mer attraktiva”. Två av tre simrishamnare bor i basorterna eller i småbyarna i närheten och vill bo kvar där.

Det stora flertalet bor i villa. Med stigande ålder vill många av de cirka 4 000 äldre ute i byarna byta till ett mindre hus eller lägenhet – om det finns och om man har råd. Samtidigt finns många yngre familjer som med glädje skulle köpa deras hus.

Nybyggnation löser bara en del av problemet. Ombyggnation och renovering som tar vara på befintlig infrastruktur blir nog den snabbaste och förmodligen billigaste lösningen på de äldres och yngres bostadsbehov.

I Översiktsplanens sägs att ”kommunen måste tänka i nya banor, hitta nya vägar tillsammans för att skapa inflyttning och ett gott liv för dem som redan bor här”.

Kreativiteten flödar på många håll. Nya finansieringslösningar och ägandeformer utvecklas, Boverket ser över regelverken, staten ser över bidragsformer med mera. Mycket är på gång för att underlätta ombyggnad och renovering så att flyttkedjorna blir verklighet.

Trots Översiktsplanens lovord över byarna och deras dragningskraft, trots att majoriteten bor ute i byarna, trots att många äldre söker mindre hus eller lägenheter och de unga vill ta över deras hus säger Bostadsförsörjningsprogrammet att nybyggnation ska ske i centralorten för att locka inflyttare (i praktiken personer 55+) och i andra hand tillgodose behovet av mindre lägenheter för kommunens egna invånare.

Vill äldre personer ute i byarna ha mindre lägenheter får dom slåss om dem i centralorten. Att prioritera byarna är nog det klokaste sättet att tillgodose invånarnas bostadsbehov och att locka inflyttare i yrkesverksam ålder.

Satsningar på bättre och flexibla kommunikationer samt kreativa satsningar på vård, skola och omsorg ger snabbt ökad boendekvalitet ute i byarna, det vill säga för majoriteten av kommunens invånare.

Gör en seriös undersökning som visar var och hur simrishamnarna vill bo. Därefter är det dags att revidera Bostadsförsörjningsprogrammet.

Klas Göthe

Politiskt oberoende. Ledamot i Samhällsbyggnadsnämnden 2015-2017

Annons
Annons
Annons
Annons