Annons
Insändare

Insändare: Varför har inte socialnämnden agerat tidigare?

Svar till socialnämndens ordförande Maria Linde Strömberg (M) om Lillevångshemmet. Först ett tack för ditt svar. Jag välkomnar att det blir en diskussion av vården av våra äldre och av systemet med upphandlingar av boenden. De äldre är en svag grupp vars röst oftast inte blir hörd.
Simrishamn • Publicerad 22 maj 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lillevångshemmet
Lillevångshemmet

Vad gäller företagsformen:

Ja, det är sant att Attendo 2015 ombildades till aktiebolag. Den tidigare affärsmodellen, där Attendo fram tills dess inte betalade skatt i Sverige, den gällde fram till 2016.

Annons

Mina uppgifter grundades på uppgifter från Wikipedia, och de stämmer inte för dagens situation. Jag ber förbehållslöst om ursäkt för mitt misstag härvidlag.

Sedan: - Ägandeformen är inte huvudpoängen med vår kritik, utan den riktar sig dels mot företagets misskötsel av uppdraget, dels mot Simrishamns socialnämnd.

”Lagen om valfrihet” skulle innebära att invånarna i en kommun fritt ska kunna välja form av äldreboende, exempelvis mellan ett boende med ett visst innehåll i vården och ett annat, kanske billigare, utan det innehållet. Givetvis utgår den boende från grundförutsättningen att bemanningen och städningen är tillräcklig efter behovet.

På ett sådant sätt har dock har ”valfriheten” inte alls fungerat, utan det är kommunens politiker och tjänstemän som genom upphandling (Lagen om upphandling, LOV) väljer en utförare av vården.

Sökande till äldrevård erbjuds boende där det finns plats. Den så kallade valfriheten är en chimär.

Och ja, det är sant att Socialnämnden låtit kontrollera och utvärdera vården 2017, 2018 och 2019. Varje gång har kritik framkommit mot vården, särskilt mot underbemanningen.

Men vad är det för mening med kontroller när Socialnämnden inte agerat? Inte förrän nu, då reaktionen i januari enbart blir att man undr nio månader låter avtalet löpa ut ända till 1 november. Varför har man inte gjort något dessförinnan?

Om någon tror att en bemanning på 0.16 personal per vårdtagare i stället för 0.27,som det är i boenden drivna av kommunen, att detta inte ger negativ effekt på vården, och att den underbemanningen skulle innebära en ”lugn och trygg miljö” fram till övergången, då är man ju rent okunnig om vad det innebär att vårda äldre.

Även om en privat aktör driver ett äldreboende, så har kommunen ändå huvudansvaret.

Vi i Vänstern menar, att det ansvaret gentemot de boende på Lillevångshemmet har inte kommunen tagit. I så fall skulle man åtminstone anställa en städare den tid som är kvar, så att vårdpersonalen fick utrymme att verkligen ägna sig åt de boende.

Annons

Att låta allt bero som det hela tiden varit från 2017, det är slappt.

För vänsterpartiet i Simrishamn

Susanne Ringskog Vagnhammar

Annons
Annons
Annons
Annons