Annons

Bergmästaren JO-anmäls för uttalande om skånskt gruvmotstånd

Får verkligen Bergsstatens chef, Bergmästaren Åsa Persson, försöka påverka folk till att inte engagera sig mot Scandivanadiums prospekterings- och gruvplaner på Österlen? Det undrar Per Friman i Gärarp, som nu JO-anmält Bergmästaren efter uttalanden hon gjort i en TT-intervju tidigare i höst.
Gärarp • Publicerad 20 december 2018
Per Friman för några år sedan då han under en kort period var aktiv i politiken i Tomelilla.
Per Friman för några år sedan då han under en kort period var aktiv i politiken i Tomelilla.Foto: Ulrika Wangel

Per Friman som bor i Gärarp är en tusentals Österlenbor vars fastighet ligger inom ett av Scandivanadiums undersökningstillstånd för vanadin och andra mineral, och han har i likhet med många andra också överklagat Bergsstatens beslut.

Nu har han också JO-anmält Bergmästaren Åsa Persson, chef för den statliga myndigheten Bergsstaten.

Annons

Anledningen är en TT-artikel som publicerades i bland annat Sydsvenskan och Dagens Industri i början av november, där Bergmästaren svarar jakande på frågan om den skånska allmänheten är orolig i onödan. Enligt TT-artikeln jämför Åsa Persson med traditionella gruvregioner, som Norrbotten eller Bergslagen, och hon citeras:

”Där innebär inte ett undersökningstillstånd en katastrof.”

Per Friman skriver i sin JO-anmälan att Bergsstaten är en mäktig myndighet – som också har ett uppdrag att underlätta att gruvor öppnas i Sverige.

Och han menar att Bergmästaren – genom att uppmana de som kan få gruvbrytning på sin mark att lugna ner sig – riskerar att minska de berördas möjligheter att påverka sin situation när det gäller till exempel miljörisker och ekonomiska risker.

Medan prospekteringen pågår kan det bli mycket svårt att sälja fastigheter och företag i området, skriver Per Friman – som för YA-läsare kanske är bekant som M-politiker i Tomelilla under en period för några år sedan.

Nu vill han enligt sin anmälan bland annat att JO prövar om Bergmästaren genom sina uttalanden - kanske av oaktsamhet – försökt påverka opinionen på ett otillbörligt sätt och gått utöver sitt uppdrag som myndighetschef.

– Det är skillnad på att göra sitt arbete och att driva opinion. Får man verkligen försöka påverka folk till att inte engagera sig, kommenterar Per Friman till YA.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons