Annons
Nyheter

Ännu mer ägg och visst finns det en skomakare

Nyheter • Publicerad 17 september 2008
Ännu mer ägg och visst finns det en skomakare
Ännu mer ägg och visst finns det en skomakareFoto: 

Nu är mina färska och välsmakande ägg slut. Ett enkelt sätt att bedöma äggs färskhet är att steka dem. Ett färskt ägg håller samman, vitan rinner inte ut utan håller sig tät intill gulan. Ett inte lika färskt ägg rinner som vatten i stekjärnet.

Ägg är ett förträffligt livsmedel med betydande hållbarhet. Dock försämras smaken ju äldre äggen är. Jag vet inte riktigt varifrån äggen i matbutiken kommer, hur långt de har färdats och hur länge det egentligen är sedan de värptes. Men jag brukar alltid välja ägg som har längst framförhållning när det gäller bäst-före-datum.

Annons

För ungefär två veckor sedan köpte jag en kartong ägg i butiken och de hade ett bra datum; 27 september. Men när jag gjorde testet och stekte dem rann de ut i stekpannan – undrar just hur länge de legat i förråd eller varit på väg innan man stämplade dem med bäst-före-dagen? Jag behöver väl inte berätta att de fina äggen som jag fick i förra veckan var fasta och fina på stekjärnet och rann inte alls.

På tal om ägg så hörde Nils-Olof Jönsson, från Skanör av sig och har en fundering kring purjolök i äggakakan från Saltholm. Så här skriver han: "Jag läste med intresse ditt kåseri i fredags om äggakaka. Liksom du är jag förtjust i rätten, som jag lärt att laga av min mormor som var danska. Men en sak konfunderar mig: purjolöken. Det är väl inte så att det i det danska receptet stod 'purlög'? Det betyder emellertid gräslök på svenska. Purjolök hetter 'porrer' på danska. Och min mormor hade faktiskt gräslök i sin äggakaka. Pröva gärna med det, för det är gott."

Tack, Nils-Olof. Jag tog receptet från boken om Saltholmen och det var på svenska men det kan förstås vara så att författarna översatt fel, de måste ju ha fått receptet på danska. Det verkar ju logiskt att döma av vad Nils-Olof skriver och gräslök tycker jag nog känns bättre än purjolök och frågan är om det inte är just gräslök jag fått på äggakakan på Klubben på Vesterbro – jag är lite osäker. Men det finns bara ett sätt att reda ut det lilla spörsmålet och det är att åka över...

Tack alla ni som hört av er och berättat att det visst finns en skomakare i min lilla stad, inne på en väldigt gammal gård på en tvärgata till gågatan. Jag är på väg dit med ett par av mina skor som behöver "vinterdäck".

För övrigt älskar jag hösten när den är som den är precis nu. Och visst är det skönt att få ta på sig myströjan, ordentliga skor och en snygg sjal istället för sandaler och shorts? Eller inte?

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons