Dahlströms kåseri

Även hövlighet har gränser

Dahlströms kåseri Artikeln publicerades

Jag tycker att man ska vara artig och hälsa och tacka men jag tycker inte om när flickor och vuxna kvinnor niger.

Sluta genast med det. Att niga är en förödmjukande handling. En underkastelse. Kvinnan förminskar sig själv genom att sänka sig ner mot marken. Män tackar genom att ta i hand men kvinnor niger. Eller gjorde i alla fall förr. Trodde jag.

När jag köpte majblommor tidigare i vår av en liten tjej tackade hon genom att niga djupt. Jag blev överraskad och frågade henne varför hon gjorde så. ”Man ska tacka fint”, svarade hon. Är det finare att böja på knäna än att bara säga tack? Eller ta i hand? Och så har vi den så kallade ”hovnigningen” men den är så fjantig att jag inte ids kommentera den vidare. Såg den senast i ett tv-program om det engelska kungahuset. Och vanlig nigning såg jag i ett frågeprogram för inte så länge sedan.

I allmänhet tycker jag att vi blir allt mer ohövliga. I veckan som gick var jag inne i en butik på gågatan och var i färd med att betala med mitt bankkort när en man kom fram, ställde sig tätt intill mig, innanför min bekvämlighetszon, och sa rakt ut i luften med klar riktning till kvinnan bakom disken: ”Har du en toalett?”

Jag vände mig mot honom, tittade honom i ögonen och bad honom vänta tills jag var klar med min betalning, att vänta på sin tur, helt enkelt. Jag såg att han blev förbannad men situationen räddades av att expediten snabbt svarade att det tyvärr inte fanns någon kundtoalett och förklarade att det fanns toaletter på rådhusets baksida, vid torget. Vi blängde på varandra några sekunder sedan gick han.

Han borde väntat, inlett med ett enkelt ”hej” och vänligt frågat om det fanns en toalett att låna.

Ohyfsat men inte ovanligt. Det är långt ifrån alla i min matbutik som hälsar och säger tack när de får växelpengar. Det är som att kassörskan var en maskin eller någon som man inte behöver ägna den minsta lilla respekt.

En väldigt god vän till mig bor i Malmö och jobbar som gymnasielärare. Hon är van vid ungdomar. En dag ser hon två unga tjejer som går rakt ut i gatan utan att se sig för. Min vän säger till dem att de måste vara försiktiga och får svaret: ”Det ska du skita i kärringjävel”. Suck. Vad säger man?

Nu över till en rättelse som gäller smörrebröd. Jag skrev härom veckan om ett smörrebröd som heter veterinärens nattamat, eller dyrlaegens natmad på danska. Tyvärr var min beskrivning hafsig och ofullständig. Det har Bo Svensson och danske Jan Cortzen reagerat mot och tar mig i örat.

Rågbröd, danskt smör (enligt Cortzen är svenskt smör smaklöst), grov leverpastej, saltkött, köttaladåb, lökringar och smörgåskrasse. Där har ni veterinärens nattamat! Jag ber om ursäkt.

Bo Svensson får sista ordet: ”För övrigt så finns Köpenhamns bästa ”Lune flaeskesteg med rödkål” på Cafe Sorgenfri.” Eller på restaurang Klubben, om ni frågar mig.