Dahlströms kåseri

På tåget med Mårten Sandén

Dahlströms kåseri Artikeln publicerades

Ett par dagar i veckan är Mårten Sandén i Stockholm för att göra låtar (helst country men oftast pop och även ett bidrag till Eurovisionsschlagern nu senast) tillsammans med olika låtskrivarkolleger. Men det är en annan intervju…

Den här intervjun ska handla om vad Mårten Sandén gör under tågresorna tur och retur mellan Lund och Stockholm: han skriver ungdomsdeckare med tvillingarna Peter och Petra Petrini som problemlösare. Den första, Gömstället, kom 1999 och har sålt cirka 25exemplar. Den sjätte, som kom i fjol och heter Skatan, trycktes i en första upplaga om 10ex. Den andra upplagan har precis kommit från trycket.

" Resan tar fyra timmar. Lika länge räcker batteriet i datorn. Det har passat mig bra att skriva på tåget.

Att de unga detektiverna är tvillingar och bokserien försetts med vinjetten "Petrinideckarna" får en att ana varifrån inspirationen kan ha kommit. Jodå, det stämmer.

" Som barn slukade jag, intygar Mårten, Osynliga klubben av Gunnel Linde, Femböckerna av Enid Blyton och förstås Tvillingdetektiverna av Sivar Ahlrud. Och som författare är det kul att försöka utveckla och modernisera den här sortens ungdomsdeckare för en ny generation.

Serieromaner " alltså en serie böcker där samma personer och miljöer återkommer " verkar vara lika älskade av läsarna som hatade av kritikerna.

" Även om både Femböckerna och Tvillingdetektiverna skrevs väldigt snabbt så är de författade med humor och gott humör. De kunde också vara mycket stämningsfulla.

" Ivar Ahlstedt (pseudonymen Sivar Ahlruds ena halva) var en bra författare. Böckerna om Tvillingdetektiverna blev högkvalitativa reportage om Stockholm på 50-talet. Miljöerna var autentiska. Fortfarande kan man promenera i Stockholm med böckerna som guide.

" Det finns fördelar med att skriva serieböcker. Man får möjlighet att bygga upp en värld och utveckla personerna under loppet av några böcker.

Också Mårten Sandéns ungdomsdeckare utspelar sig i autentiska miljöer. I böckerna finns dessutom en karta över Lund där läsarna till exempel kan leta reda på var tvillingarna Peter och Petra Petrini bor (på Lilla Fiskaregatan).

" Jag vet att läsarna vill kontrollera mig. Stämmer det som jag skriver? Det där fönstret, kan man se det därifrån?

" Turistbyrån har faktiskt ordnat stadsvandringar. En museiperson går runt med en grupp barn i bokmiljöerna och väver samtidigt in lite av Lunds historia.

Något som skiljer Petrinideckarna från Tvillingdetektiverna är att Peter och Petra blir äldre. Det skrivs inte rätt ut i böckerna, men visst kommer de upp i högre skolklasser och intresserar sig för "vuxnare" saker (som kärlek)?

" Nja, i så fall är det omedvetet. Tvillingarna var i tolvårsåldern när jag började skriva om dem och de får inte bli för gamla. Jag vill ju kunna fortsätta att skriva om dem.

" Men samtidigt… Har du läst John Updikes böcker om Haren? Fyra böcker om samma människa " på 60-, 70-, 80- och 90-talet. Det är fascinerande att följa en person under så många år.

Mellan raderna kan också anas att Peter och Petra inte ser ut riktigt som alla lundabor. Själv gissade jag på afro-amerikaner eller en latin-blandning. Men det var fel.

" De kan ha lite indianblod i sig. Fast de är judisk-italienska till största delen. Själv har jag alltid bott i Lund så jag tyckte det var spännande att låta dem upptäcka staden med nya ögon.

" Peter och Petra kommer från New York som ju är en smältdegel av olika sorters människor. Precis som Sverige börjat bli. Tack och lov!

Nu finns också den sjunde "Petrinideckaren" i bokhandeln. Om inte Mårten Sandéns unga läsare känner igen omslaget så gör nog föräldrarna det…

" Omslaget är ju mer än inspirerat. Ja, man kan nog säga att det är snott rakt av från det omslag som Bertil Hegland gjorde till Tunnelbane-mysteriet, en av böckerna om Tvillingdetektiverna.

I Tvillingarna, som den nya boken heter, byter tvillingsyskonen Petrini också kriminell miljö. Peter, Petra och skolkompisen Lucy besöker den stad där deras föregångare löste många av sina mysterier, nämligen Stockholm.

" Det var roligt att använda en ny miljö. Och jag är ju ofta där så jag känner också Stockholm rätt bra. Hela boken är förresten en hommage till Sivar Ahlrud.

" Flera Stockholmsmiljöer från Tvillingdetektiverna återkommer i min bok. Dessutom håller Lucy på att läsa just Tunnelbane-mysteriet. Och så förekommer det ett målat porträtt av två tvillingpojkar och… Nej, jag vill avslöja för mycket. Det räcker så.

Fast här harklar sig den intervjuande gamle Tvillingdetektivläsaren och viskar (så inte Sandén ska höra) att om du också läste Tvillingdetektiverna när du var barn så finns (tyst, tyst) chansen att du i den nya "Petrinideckaren" får återstifta bekantskap med dina/mina gamla vänner. Alla tre…Bengt Eriksson
UNGDOMSDECKARE LUND