Dahlströms kåseri

Seriecenter ska göra Malmö till seriestad

Dahlströms kåseri Artikeln publicerades

Att Seriecenter invigdes i veckan är bara första målet för seriefolket i Mazettihuset. Målet är att göra Malmö till seriestad av världsklass.

@02 Bröd inget indrag:Redan i februari flyttade man in, men i onsdags invigdes officiellt Seriecenter i den gamla chokladfabriken vid Friisgatan. Under samma tak och med samma väggar sitter nu fyra grupper med gemensamma intressen: Seriefrämjandet, Malmö Kulturskolas Serieskola, tecknarateljén Seriestudion samt seriekollektivet C'est Bon.
@02 Bröd med indrag:Att ha alla de enheterna ihop ska ge synergieffekter, väntar man sig.
[-] Flera samarbeten inom huset har redan påbörjats, berättar Niklas Asker från C'est Bon. Exempelvis har vi gjort stora väggmålningar i restaurang Sam på bottenvåningen.
Öppnandet av Seriecenter sker med stöd från Statens Kulturråd, Region Skåne och Malmö Stad. Och det ligger helt rätt i tiden, anser Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg. De tecknade serierna har börjat att få den status av konstform som de så länge förtjänat.
[-] Etableringen av Seriecenter är en symbol för seriernas intåg i det svenska kulturlivet, tycker Fredrik Strömberg.
[-] Allt som ingår i Seriecenter fanns redan innan, berättar han. Men nu när allt är samlat på samma ställe kan vi samarbeta och utbyta erfarenheter.
Fredrik Strömberg är otroligt nöjd med resultatet av åratals gnat, gnet och lobbyarbete hos politiker.
[-] Det är hur häftigt som helst att allt nu finns här, säger han.
[-] När vi skrev vår ansökan satte vi upp som första mål att etablera Malmö som den självklara seriestaden i Sverige. Sedan att göra det till Seriestaden i Norden. Och så småningom att bli en av de städer i världen som man förknippar med tecknade serier, tillsammans med Tokyo, San Diego och franska Angoulème.
@03 Mellanrubrik:Kreativ miljö
@02 Bröd inget indrag:En av de tio tecknarna i Seriestudion [-] alla handplockade från en lång väntelista med professionella tecknare [-] är Johanna Kristiansson, ursprungligen från Vänersborg.
@02 Bröd med indrag:[-] Jag flyttade ner till Malmö när jag kom in på serietecknarskolan 2002, berättar hon.
Tidigare satt hon hemma och ritade, främst illustrationer till barnböcker, och jobbade på posten för att hålla sig flytande. Nu har hon tagit ett friår och satsar på tecknandet.
[-] Att sitta hemma blir så isolerat. Här är jätteskönt, och en väldigt kreativ miljö, berättar Johanna medan hon med stålstiftspenna ritar på ett reklamuppdrag: ett barnvagnsrally som ser ut att gå vilt till.
[-] Man får jaga jobb överallt, säger Johanna. Helst skulle jag vilja göra min egen barnbok.
På bottenvåningen finns Seriecenters skyltfönster och enda offentliga rum: serieutställningen. Den ska hållas öppen regelbundet som konstgalleri. För närvarande visas verk av alla tecknare i huset, samt en helt nyproducerad seriestafett dem emellan.
@04 Byline skribent:Lars Thulin
@04 Byline telefon:0410-545 20
@04 Byline e-post:lars.thulin[AT]allehandasyd.se#
#