Annons

Hoppborgsexpert uttalar sig om olyckan: ”Kan vara brist på personal och uppmärksamhet”

Olyckan i Kivik där fyra barn skadades och fick föras till sjukhus efter de ramlat från en hoppborg som kollapsat har skakat många.
– Det kan bero på bristfällig uppmärksamhet på grund av personalbrist, säger hoppborgsexperten Jimmy Carlsson.
Simrishamn • Publicerad 17 juli 2019
En hoppborg som håller på att sjunka ihop, här efter någon minuts luftutsläpp.
En hoppborg som håller på att sjunka ihop, här efter någon minuts luftutsläpp.Foto: Jimmy Carlsson
En hoppborg som håller på att sjunka ihop, här ytterligare efter ett par minuters luftutsläpp.
En hoppborg som håller på att sjunka ihop, här ytterligare efter ett par minuters luftutsläpp.Foto: Jimmy Carlsson

Den kollapsade hoppborgen i Kivik har engagerat medlemmar i den så kallade Hoppborgsgruppen, som är Sveriges största kedja av hoppborgsuthyrare.

Jimmy Carlsson, som är ägare av Hoppborgar Skåne i Onslunda, tycker att det är märkligt att olyckan med hoppborgen i Kivik kunde inträffa.

Annons

– Vi brukar alltid trycka på säkerhet och vi aktar oss för att hyra ut våra hoppborgar till marknader och nöjesfält, just på grund av säkerhetskraven. Man ska minst vara två personer som har hand om säkerheten kring hoppborgen. Vid större evenemang bör man vara minst fyra.

Jimmy Carlsson menar att det dessutom tar tid för en hoppborg att ge vika om luften börjat gå ur den. Ibland kan proppar gå så att en fläkt tillfälligt lägger av, men det är ingenting som utgör ett akut risktagande, så länge det finns personal på plats.

– Hoppborgen i Kivik var sex meter hög. Jag brukar lägga mig på min elva meter höga hoppborg och be någon släppa ut luften ur den, för att skynda på luftutsläppet. Det tar tid tills all luft är ute och det skulle aldrig kunna bli någon akut fara.

– Jag har aldrig varit med om att barn har skadat sig i en hoppborgsolycka tidigare, och då har jag arbetat med hoppborgar i tio år. Det tar inte så kort tid för en hoppborg som börjar tappa luft att utgöra ett hot för barnens säkerhet.

Främsta anledningen till att olyckan slutade som den gjorde tror han beror på bristfällig tillsyn, en stor lucka i säkerheten.

– Din första prioritering är alltid att få ut barnen. Hade man varit uppmärksam på plats och i tid sett att borgen började ge vika hade det kanske gått annorlunda. Det kan ha varit så att någon stått ensam vid den och tagit betalt och sedan börjat kolla på annat runtomkring. Har du ett evenemang med hoppborg på plats ska det alltid vara tillräckligt med folk vid den för att kunna säkerställa fullkomlig trygghet.

En hoppborg ska besiktigas en gång om året. Och har de använts länge och frekvent, som de görs på nöjesfält, bör man byta ut dem lika ofta.

– Det är nog en gammal hoppborg de använt sig av, även om det är svårt att döma utifrån bilderna. Men den har nog en del upp- och nedpackningar på nacken.

YA har sökt det ansvariga företaget för en kommentar.

Paulina Leuku ShakeriSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons