"Det är roligare att spela ond"

Familj Artikeln publicerades

Biosuccén ”Turist” blev Johannes Bah Kuhnkes genombrott i filmvärlden. Med åren tycker han att rollerbjudandena bara blivit bättre och bättre.

– Det är jättekul att få dyka in i karaktärer som har dolda agendor och är komplicerade.

Efter succéfilmen ”Turist” där Johannes spelar den ömkliga maken som hals över huvud flyr från familjen undan en lavin och sedan förnekar sitt handlande, har rollerbjudanden tickat in.

För närvarande medverkar han i tre filmproduktioner. När vi når honom är han i Norge för att spela in thrillern "The Bird Catcher" som utspelar sig under andra världskriget. I den spelar han en man som gått över till tyskarnas sida, en så kallad quisling.

– Mina barn brukar fråga ”varför ska du alltid spela ond?” Men det är ju roligare, tycker jag.

Parallellt jobbar Johannes Bah Kuhnke även med två andra produktioner: tv-serien ”Bron” och regissören Lars von Triers ”The house that Jack built”.

Vad är det som får dig att tacka ja till en roll?

– Att karaktären är tillräckligt intressant. Eller om det är en regissör som jag gärna vill jobba med. I Lars von Triers kommande film har jag en väldigt liten roll, nästan statist. Men där hade jag kunnat vara med och koka kaffe bara för att det är så roligt och spännande att få vara med honom.

Samtidigt upplever Johannes att rollerbjudanden har blivit bättre ju äldre han blir. Karaktärer som är mer komplicerade och har mer tyngd.

– Det är folk som har levt och har dolda agendor. Det är jättekul att få dyka in i en sådan roll. Inte bara spela en platt kasperdocka som ska fylla en funktion.

Även om det på sistone har blivit mycket film för Johannes Bah Kuhnke finns alltid teatern där som en grund. Under åren har han gjort ett otal större roller för teaterscenen, bland annat i ”Cabaret”, ”De tre musketörerna” och i höstas i ”Macbeth”.

– Det är alltid så att när man filmar längtar man efter teatern och tvärtom. Men det jag kan sakna med filmen är grovarbetet på teaterscenen, att få ta i och bli riktigt trött. Det andra är mötet med publiken och kontrollen – att äga rummet och salongen. Att bli till för en annan människa, det är magi.

Johannes växte upp i jämtländska Strömsund med familjen. Mamma var språklärare och mycket dramaintresserad.

– Hon spelade in allt som gick på tv. Alla Bergman- och Norénpjäser. Vi hade en hel hylla med VHS:er hemma som vi brukade kolla på.

Själv valde han musik- och teaterinriktning på gymnasiet, spelade trummor och gitarr, och var med i en amatörteaterförening.

– När jag växte upp under 1970-talet hade alla tillgång till kultur. Riksteatern hade föreställningar var och varannan månad. Alla ungar fick möjlighet att spela instrument på ett annat sätt än vad man får i dag.

– Det finns en anledning till det här svenska undret, vår musikexport som är helt otrolig, men också att vi har många skådespelare som har gjort karriär utomlands. Jag är övertygad om att det hänger ihop med satsningen på kultur som vi har gjort.

Det här är också Johannes frus, kulturministern Alice Bah Kuhnkes, område.

Pratar ni mycket politik hemma?

– Inte så mycket. Vi pratar nog mer om andra saker. Det utrymme jag eventuellt skulle kunna ha att påverka varken tar jag eller får jag ta. Lika lite som hon lägger sig i vilka roller jag väljer.

Vilken egenskap jobbar du mest med?

– Jag är lite slarvig och förlägger saker. Samtidigt kan slarvandet vara en tillgång i ens arbete. I filmandet med Lars von Trier pratade man om "husk og sjusk” som ungefär betyder: ”kom ihåg att slarva och att man inte ska vara så förbannat duktig”. Man kan uppnå nya saker när man inte är så precis och kontrollerad hela tiden.

Fakta

Johannes Bah Kuhnke

Fyller: 45 år 17 april.

Bor: Hus i Nacka i Stockholm

Familj: Hustrun Alice och tre döttrar som är 5, 10 och 13 år.

Gör: Skådespelare.

Om att fylla 45: ”Det känns mycket bra. Jag tycker om att åldras. Med att bli äldre kommer också ett helt annat spektra av roller som jag verkligen tycker är roligt.”

Om att jobba mycket och ha småbarn: ”Det går bra. Eftersom det är film är det inte varje dag som på teatern, där man kan vara borta sex kvällar i veckan. I filmen finns mycket fritid emellan inspelningarna då jag kan vara hemma.”

Visa mer...