”Det var tufft att ha en så känd pappa”

Familj Artikeln publicerades
Journalisten och tv-producenten Ann-Linn Guillou fyller 45 år.
Foto:Jonas Ekströmer
Journalisten och tv-producenten Ann-Linn Guillou fyller 45 år.

Pappans efternamn var länge ett ok för Ann-Linn Guillou. Hon kände en inre press att bli en lika framgångsrik journalist som pappa. Hon blev av med sin prestationsångest när hon lyckades på egna meriter - som tv-producent.

Ann-Linn Guillou är tv-producenten bakom bland annat Sveriges Televisions succéserie “Djävulsdansen”. Tidigare var hon reporter på Kobra och producent för Utbildningsradions serie "Jag litade på lagen", som var nominerad till Kristallen 2013.

Hon har utvecklat flera dokumentärserier för public service och arbetar för tillfället med en, än så länge, hemlig dokumentär för SVT.

– Jag jobbar mycket, det gör jag. Men jag tycker om mitt jobb. Jag tycker mycket om att möta människor och få dem att berätta sin historia. Mitt jobb som tv-producent passar med mina egenskaper; jag är empatisk, nyfiken och driftig och får saker och ting gjorda, säger hon.

Intrycket är en spontan, glad och öppen person. Öppenheten omfattar även de egna bristerna.

– Jag blir väldigt engagerad och går “all in” i allt jag gör, på gott och ont. Jag släpper inte något innan jag är helt nöjd. Men ibland känner jag att jag jobbar för hårt för mitt eget bästa. Jag måste anstränga mig för att ta ledigt.

Yoga är ett sätt att dra ned på tempot och “vända blicken inåt” mot henne själv - välgörande för en person som är utåtriktad och social.

– Redan som barn var jag väldigt social och nyfiken på andra människor. Jag hade ganska lätt att få vänner och var rätt glad och omtyckt.

Hon poängterar att varken mamman, författaren Marina Stagh, eller hennes pappa Jan Guillou, har pressat henne “att bli något”. Ändå kände hon press.

– Det var ganska tufft att ha en så känd pappa. Det präglade mina första år. Jag kände lite prestationsångest på grund av mitt efternamn - trodde att jag skulle bli en skrivande journalist. Det har ändå tagit ganska många år för att hitta ett inre mer positivt driv i mig själv.

Utvägen blev att “sätta händerna i myllan” och jobba med något mer praktiskt än teoretiskt. När hon som 31-åring, efter flera års studier och frilansande, blev tv-producent på UR föll bitarna på plats, inte minst då hon producerade dokumentärserien “Gipsy” som nominerades till Prix Europa 2004.

– Då släppte prestationsångesten och jag kände att jag kunde något.

Hon har även hunnit gifta sig med Sandra Andersson och de har fått två barn.

– För mig var det en överraskning att bli kär i en tjej, det var fantastiskt. Innan dess var jag bara tillsammans med killar. Jag blir kär i en människa, man behöver inte vara låst. Om man är öppen får man mer ut av livet.

Efter “tio bra år” är hon och Sandra Andersson skilda, men de är fortfarande vänner och livet går vidare.

Vad är det viktigaste i livet?

– Själva livet! Därför är det svårt, för att man bestämmer innehållet själv. Meningen med livet är att leva - och försöka att hitta sin väg och göra något bra för andra, säger Ann-Linn Guillou.

Fakta

Ann-Linn Guillou

Fyller: 45 år den 14 januari.

Gör: Tv-producent, redaktör och reporter.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Familj: Barnen Leo, 13, och Misja, 8 år.

Så firar hon födelsedagen: "Middag med familjen och de närmaste. Dessutom vill jag ha en fest med mycket dans."

Om att fylla 45: “Det känns bra! Jag känner mig tacksam och lycklig i grunden, jag lever och har ett bra liv. Ibland har jag svackor av att bli äldre, men då tänker jag att det är en gåva att kunna bli äldre - och det är jag tacksam för.”

Fritidsintressen: Film, yoga, löpning, dans, musik, piano och nyligen även gitarr. “Jag lär mig själv! Det är jättekul att improvisera. Det ger glädje i stunden.”

Bio: “Jag älskar att gå på bio! Det är skönt att sjunka in i något utan att bli avbruten. Det blir som en resa.”

Visa mer...