En uppgörelse med kärnfamiljsidealet

Familj Artikeln publicerades
Att leva i en bonusfamilj kan sätta känslorna på svåra prov även om alla gillar varandra. Från vänster Wille, 25, Leia, 10, Tomas, Moa, Max, 20, Nelly, 14 och hunden Berra.
Foto:Anders Wiklund/TT
Att leva i en bonusfamilj kan sätta känslorna på svåra prov även om alla gillar varandra. Från vänster Wille, 25, Leia, 10, Tomas, Moa, Max, 20, Nelly, 14 och hunden Berra.

Svartsjuka och irritation. Men också massor av kärlek. Att leva i en bonusfamilj sätter känslorna på svåra prov. Efter en krokig väg med både uppbrott och återförening har författaren Moa Herngren äntligen landat i bonuslivet.

Hur svårt kan det egentligen vara att leva i bonusfamilj? Om alla inblandade gillar varandra så måste man ju kunna parera svårigheterna innan de blir katastrofer.

Ungefär så resonerade författaren och journalisten Moa Herngren och hennes nyfunna kärlek Tomas. Efter att ha träffats i sex månader gick de med stor energi in för sitt flytta ihop-projekt, och var övertygade om att eftersom de var så medvetna om alla fallgropar bonusfamiljelivet kunde innehålla så skulle de inte trilla i dem.

Moa och Tomas gick till och med i förebyggande terapi. Men det fungerade ändå inte. De ville leva tillsammans men det gick helt enkelt inte att få harmoni i familjen. Moa och Tomas bestämde sig för att bli särbos.

– Vi bodde på var sitt håll under ett år tills min son flyttade hemifrån, och då flyttade vi ihop igen. Hade min son varit yngre eller om han hade bott hemma längre hade vi fortsatt vara särbo, säger Moa Herngren.

I dag är Moa, Tomas och barnen alltså inne på rond två som bonusfamilj, och Moa har skrivit en bok om sina erfarenheter.

– Bonusfamiljen är ett svårt ämne och mycket är tabu, och jag vill verkligen bjussa på det jag har varit med om. Det här är inget jag skäms över, det är liksom bara livet som pågår och det är nödvändigt att vi pratar om det.

Det är viktigt, säger Moa, att kunna berätta fritt och öppet om att hon och hennes man separerade under en period. Många i deras närhet var oförstående till lösningen och kunde inte förstå hur de resonerade.

– Jag vill visa att det här kan vara skitjobbigt men att man kan hitta kreativa lösningar. Trots att man älskar varandra kan man ha olika uppfattningar om vardagen och ha olika familjekulturer, men det behöver inte betyda slutet. Tvärtom - det kan leda in på en helt ny väg.

Att Moas och Tomas kärlek höll trots alla vändor blev en sorts uppgörelse med kärnfamiljsidealet.

– Många stirrar sig blinda på hur de tror att det ska vara, man är livrädd för sprickor i fasaden. Men om man inte låtsas vara en kärnfamilj så kan man heller inte misslyckas.

Och det bästa med bonusfamiljen är just det här med bonus. Att man får något mer, något extra. När Moa mötte Tomas växte sig hennes släktträd lika trassligt som härligt. Huller om buller finns nu ingifta och ex och en drös kära människor med prefix som styv, plast och bonus.

– Vi människor är skapta för att leva i flock. I bonusfamiljen finns många vuxna för barnen, vi lär oss av varandra och hjälper varandra. Man utvecklas som människa i den här utmaningen.

– I somras var hela bunten på resa, min svärmor och min sons flickvän var också med, och jag var livrädd för att det skulle bli misslyckat, men det fungerade och det var så enormt fantastiskt. (TT)

Fakta

Bästa bonustipsen

+ Låt relationerna ta tid. Det är lätt att spurta på för snabbt och ha höga förväntningar på bonusbarnen. Men håll i minnet att barnen inte har valt det här.

+ Jobba med dina egna känslor. Varför blir du irriterad och svartsjuk? Kan du hitta svaren i din egen uppväxt eller din relationshistorik?

+ Man måste inte älska alla i bonusfamiljen, men behandla varandra på ett respektfullt sätt.

Visa mer...