Håll sams i sommarhuset

Familj Artikeln publicerades
Anna Tynderfeldt, Markus Odenhammar och deras två barn Lova och Elis delar hus med Markus två syskon och deras familjer.
Anna Tynderfeldt, Markus Odenhammar och deras två barn Lova och Elis delar hus med Markus två syskon och deras familjer.

Många delar hus med släkten under sommaren. Att leva tätt ihop kan orsaka groll, men det går att undvika att bli osams. Planeringsmöten är bra att ha, även om relationerna är goda.

Varför dyker lillasyster alltid upp när gräset redan är klippt och maten står på bordet? Och varför måste brorsans nya tjej envisas med att alla ska äta vegetariskt? Att dela sommarhus med familjen kan vara mysigt, men det är inte alltid helt lätt att samsas. Människor som annars inte bor i samma hus ska dela kök och badrum och stå ut med varandras vanor och ovanor.

Psykologen Anna Bennich Karlstedt säger att det egentligen inte är så konstigt att vi blir osams.

– Det kan till och med vara svårt att hålla sams inom den egna familjen när man har semester, och plötsligt ska tillbringa all tid ihop. Så ska man dessutom komma överens med svärföräldrar och alla möjliga släktingar - ofta på en begränsad yta.

Men att samsas och tillbringa tid med släkten kan också bli väldigt bra. Anna Tynderfeldt, hennes sambo Markus Odenhammar och deras två barn Lova och Elis delar hus med Markus två syskon och deras familjer. Totalt är de elva personer som hyr ett stort gammalt rött hus strax utanför Björkvik i Södermanland. I närheten bor också Markus mamma Ing-Marie.

När erbjudandet om att dela hus kom för två år sedan tvekade paret inte.

– Markus och hans syskon har väldigt fin kontakt, och vi kände att det var bra för barnen att kunna ha en plats att umgås med sina kusiner, berättar Anna Tynderfeldt.

Familjerna hyr huset året runt, och är inte alltid där samtidigt, men under sommarveckorna är ofta hela gänget på plats. I huset har varje familj ett eget sovrum. Köket delas men varje hushåll planerar sin egen mat, och har en egen hylla i kylskåpet och i skafferiet.

Eftersom familjerna har barn i olika åldrar och olika rutiner blir det smidigast att alla sköter sitt, säger Anna Tynderfeldt. 

– Men vi brukar prata ihop oss. Ibland grillar vi allihop och ibland kanske man kokar en stor kastrull ris i stället för att alla kokar sitt eget ris.

Arrangemanget har inte krävt några striktare regler men inför varje säsong håller familjerna ett uppstartsmöte där man går igenom vad man behöver göra i huset och i trädgården.

– Vi märker att det är lite svårare att få saker gjorda så här, än om man hade haft ett eget hus. Det handlar mycket om att ingen vill köra över någon annan och så kanske inte beslut blir tagna alls i stället.

– Det tog två år innan vi fick trädgårdsmöblerna på plats, skrattar Anna.

Men hon betonar också fördelarna med att dela, och att man till exempel slipper att göra allt trädgårdsarbete själv.

Anna Bennich Karlstedt tycker att planeringsmöten är en bra och nödvändig lösning.

– Oavsett hur goda relationer man har är kommunikation viktig. Kanske är man helt överens om allt, och då är det bra, men inplanerade möten ger ändå en chans att få fram sådant som kanske inte är helt solklart.

– Kanske hade någon tagit för givet att det gamla köket skulle renoveras, medan någon annan gillar det som det är.

En sak som kan ställa till det, påpekar hon, är att personerna som delar har olika ekonomi och olika ambitioner. Man bör till exempel prata igenom vad som händer om det behövs pengar till reparationer.

Anna Tynderfeldt tror att en viktig anledning till att det fungerar så bra i det delade huset är att det är stort, och att alla har egna sovrum som man sköter och städar hur man vill.

– Hade vi samsats om sovrum och haft olika varje gång vi kom dit hade det nog varit svårare, säger hon.

Även Anna Bennich Karlstedt betonar vikten av att ge varandra utrymme, och ge möjlighet till den som vill att kunna stänga en dörr om sig.

– Vissa har ett större behov av att dra sig undan än andra. Ska man dela hus får man helt enkelt acceptera att vi är olika.

(TT)

Fakta

Tips

+ Fördelen med att ha möten som en rutin är att man inte måste sammankalla när det redan fungerar illa. Det finns då ett naturligt forum att säga vad man tycker.

+ Utvärdera direkt efter sommaren, när minnet är färskt. Ställ frågorna "vad funkade bra under semestern" och "vad funkade mindre bra" och prata om hur nästa sommar ska kunna fungera ännu bättre.

+ Man behöver inte göra allt ihop för att man delar hus. Kanske kan man turas om att åka iväg på saker och lämna mer utrymme till övriga.

+ Släpp de höga förväntningarna och snegla inte för mycket på andra. Det är lätt att tro att alla bilder på "lyckliga familjer" på Instagram är sanningen, och känna besvikelse över att man inte får till det i sin egen släkt.

+ Kom ihåg att det faktiskt går att bryta traditioner. Om de vanliga arrangemangen inte funkar och leder till stress och trassel under semesterveckorna kan man göra annorlunda.

Källa: Anna Bennich Karlstedt

TT

Visa mer...