Hon vill sprida magi till barnen

Kristianstad Artikeln publicerades
Fenans vingar är rörliga så det går utmärkt att simma med den, även om Linda Ågren fick träna lite innan tekniken satt ordentligt.
Foto:Victor Lindstammer
Fenans vingar är rörliga så det går utmärkt att simma med den, även om Linda Ågren fick träna lite innan tekniken satt ordentligt.

Intresset hade alltid funnits hos henne, men när hon som 4-åring besökte Disneyland i Paris blev sjöjungfrur hennes stora passion. Nu är 27-åriga Linda Ågren från Degeberga själv sjöjungfru så ofta hon hinner – främst för att glädja barn och skapa magi för dem.

Jag möter henne i Tivoliparken i Kristianstad en vacker sommardag och det tar inte många minuter innan jag kan föreställa mig henne simma iväg i vattnet nedanför när intervjun är klar. För Linda är bra på att skapa den där känslan hon pratar om – och hon ser verkligen ut som en äkta sjöjungfru. Om de nu finns ...

– Jag började redan som liten att rita en massa teckningar av sjöjungfrur – och som många andra små flickor lekte jag ofta sjöjungfru i badkaret hemma, säger hon. Jag badade också alltid i sjön eller havet oavsett varmt eller kallt. Först i, sist upp ...

Men det var, som sagt, efter besöket på Disneyland som det verkliga intresset tog fart och även om hon ägnat mycket tid under alla år till lära sig mycket om myten kring dem är det först på senare år som hon börjat uppträda som sjöjungfru i offentliga sammanhang.

– Jag har läst mycket om myter och sägner om sjöjungfrur i olika länder. Till och med upptäckaren Columbus har påstått att han år 1493 sett några, men att de inte var lika vackra som han trodde de skulle vara. Men det är möjligt att han såg en mantee, en sorts sjöko, i stället.

Den första fenan, alltså sjöjungfruns underkropp, köpte Linda för fem år sedan när hon var 22 år gammal. Då var det inte helt lätt att få tag på en.

– Jag hittade den på nätet efter lite letande, men numera finns det betydligt fler ställen som säljer.

Fenan behövde hon till en fotografering vid Åhusstrand och det blev en av de första gångerna hon upplevde vilken glädje hon framkallar hos barn.

– Det kom en familj som såg mig bli fotograferad och då gick deras lilla flicka fram till mig och sa fascinerat att: ”Det här har jag väntat på i hela mitt liv!”, säger Linda och ler.

Den fenan hon använder nu köpte hon året efter, 2013. De finns i många färger, men hon valde den silvrigt blåa för hon tycker att färgen passar med hennes karaktär. Sedan kompletterar hon sin dräkt med en egenhändigt gjord överdel med äkta snäckskal och lägger till en omsorgsfull sminkning. Det långa håret ligger också böljande över axlarna, precis som det ska på en sjöjungfru.

– När jag fick min fena gällde det att lära sig simma med den, vilket inte var lätt i början. Jag tränade i en pool för det är lätt att få kramp när man är ovan. Men sedan kom jag snabbt in i det, säger hon.

För Linda är verkligen seriös när det gäller att skapa det rätta utseendet som kan övertyga barnen om att hon är en äkta sjöjungfru.

– Jag vill ge dem magi, det är mitt mål. Kan jag göra ett barn glad och ge det en mer magisk barndom har jag lyckats, säger hon.

Linda har gjort mycket välgörenhet som sjöjungfru, bland annat evenemang till förmån för cancerforskning. Hon var även med på årets Barnens dag i Tivoliparken i Kristianstad helt ideellt och blev fotograferad av barnen sittandes på sin snäcka. Andra uppdrag har till exempel varit att hålla i sagostunder på bibliotek och inspirera barn på simskolor – som fått prova att simma med fena, de också. Hon gör också en hel del fotojobb i olika sammanhang.

Sedan 2015 kan man anlita Linda till privata bankalas. Något hon verkligen tycker är roligt.

– Föräldrarna är mycket hjälpsamma när det gäller att hålla magin vid liv på kalasen, eftersom de vill skapa en underbar dag för barnet. Ibland finns det några enstaka barn som är skeptiska, men när de får se hur långt jag kan simma på ett andetag eller att jag har äkta fjäll i ansiktet då brukar även de lysa upp och bli övertygade. Några vill gärna sitta i mitt knä och flera undrar vad jag äter och så.

Linda berättar att hon brukar göra en liten show av just det där med maten eftersom barnen ju förstår att hon inte har ätit vanlig människomat tidigare.

– Jag brukar låtsas att inte veta vad korv med bröd är, till exempel. Barnen tycker det är jätteroligt och spännande att få vara med när jag provar det för allra första gången.

Nu har det blivit en hel del kalas för henne. Det händer då och då att föräldrarna hyrt in sig i ett badhus för att hon ska vara med och haft kalaset där. Men ibland finns det inte möjlighet för henne att simma alls där hon är. Det går bra vilket som, tycker Linda.

– Det är en utmaning att skapa illusioner för barnen och det är det som jag brinner för, säger hon.

I framtiden drömmer hon om att få vara med på något convent där sjöjungfrur från olika länder träffas. Både i England och USA är detta stort och många unga kvinnor har detta som passion. Inte minst har många inspirerats av Ariel i Disneyfilmen "Den lilla sjöjungfrun."

Men Ariel är inget Linda känner för att kopiera. Hon vill göra sin grej och främst vill hon satsa på mer välgörenhet och att göra barn glada i olika sammanhang. Hon har många roliga idéer och projekt framför sig, berättar hon.

– När jag nu har min stora passion för detta: Varför inte göra något bra av det?

Fakta

Sjöjungfrur

Är: Sjöjungfru, havsfru eller siren är i folktron en rådare eller ett rå, ett kvinnligt naturväsen som tros råda över vattnets krafter. Hon tänktes som en vacker och erotiskt tilltalande kvinna med fiskstjärt som förr lockade sjömän i fördärvet med sin vackra sång. Och hon lockade även ner männen i vattnet och dödade dem.

Utseende: Ursprungligen ansågs dessa väsen ha en kvinnas huvud och byst och en fågels kropp (sirener), med tiden ändrades bilden till ett väsen bestående av hälften kvinna, hälften fisk.

Sägner: De förekommer oftast i folktro bland sjömän. De som sa sig ha sett sjöjungfrur, hade troligtvis sett sjökor och tagit miste.

Spridning: Sjöjungfruliknande väsen går att hitta i alla västerländska länder. Även i öst kan man hitta motsvarigheter till sjöjungfrur.

Källa: Wikipedia

Visa mer...