"Jag har byggt upp en inre styrka"

Familj Artikeln publicerades
Yasmine Larsson, socialdemokratisk politiker och ordförande i Republikanska föreningen, fyller 30 år.
Foto:Henrik Montgomery
Yasmine Larsson, socialdemokratisk politiker och ordförande i Republikanska föreningen, fyller 30 år.

Yasmine Larssons uppväxt i familjehem var kantad av "oroligheter”. I stället för att betrakta sig som offer, valde hon redan som 13-åring att engagera sig politiskt så att andra barn och ungdomar skulle få en trygg uppväxt. Som riksdagsledamot (S) menar hon att ryggsäcken skänkte henne en inre styrka.

Yasmine Larsson har varit politiskt aktiv i över halva sitt liv och är riksdagsledamot sedan 2014. När hon blev invald var hon 26 år.

– Naturligtvis var det nervöst och pirrigt. Framför allt var det stort och hedrande att få driva mina hjärtefrågor på nationellt plan – frågor som bland annat rör barn och ungas uppväxtvillkor, säger hon i ett stort utskottssammanträdesrum i riksdagen med ljusgröna väggar, högt i tak och takkronor.

Tillvaron som riksdagsledamot består av mycket annat än pompa och ståt. En inte obetydlig del av tiden går åt att ta emot, läsa och respondera på meddelanden från allmänheten. De flesta innehåller konstruktiv kritik, bra förslag och beröm, men det kommer också en hel del hat och hot, framhåller hon.

– De grövsta mejlen tog jag åt mig av väldigt hårt i början. Med tiden har det blivit lättare att hantera det, jag tänker inte låta dessa människor vinna. Jag drivs av en stark vilja att vara med om att bygga ett samhälle med solidaritet och jämlikhet för mina barn att växa upp i.

Vad är det hos dig som går hem hos väljarna?

– Jag tror att det är viktigt för väljarna att unga tjejer tar plats och påverkar. Jag tror också att de uppskattar att jag tar med mig min “ryggsäck” med min livserfarenhet från uppväxten.

Hennes mamma gick bort när Yasmine var nio år gammal, pappan var inte närvarande. Yasmine blev familjehemsplacerad och bytte hem tre gånger.

– Min uppväxt var kantad av en del oroligheter, men jag ville inte känna mig som ett offer och har byggt upp en inre styrka och en drivkraft att arbeta för att barn och ungdomar ska få en trygg uppväxt. Min ryggsäck har fört mig dit jag är i dag och det är jag tacksam för.

Skolan var en bra och trygg plats. Hon började engagera sig och blev elevrådsordförande. Ironiskt nog ville Socialdemokraterna i Helsingborg lägga ned skolan. Men när representanter för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) besökte skolan och ville kämpa för att behålla den fick 13-åriga Yasmine upp ögonen för politiken.

– Här kan jag förändra saker, kände jag. Där och då växte mitt intresse för politik.

Förvisso förlorade hon och SSU striden om skolan, men då var gnistan för hennes politiska engagemang redan tänd. 17 år senare sitter hon i det pampiga utskottssammanträdesrummet i riksdagen.

– Det här uppdraget är ett viktigt heltidsuppdrag. Men trots att jag kan jobba i 13 timmar i sträck vissa dagar känner jag mig sällan trött. Uppdraget är fantastiskt och ger mycket energi för att jag känner att det jag gör ger resultat.

Hur är du som person utanför riksdagen?

– Först och främst är jag mamma. Mina barns välmående är det viktigaste i livet för mig. Jag är en positiv person och har långt till ilska. Jag har väldigt mycket tålamod – ibland för mycket. Det kan ta 20 minuter för mina barn att ta på sig vinterkläderna utan att jag säger något. Jag är också mycket social.

Förvisso ställer hon upp i nästa riksdagsval och stortrivs i politikens hetluft. Samtidigt vet hon att politiska uppdrag inte är för evigt.

– Jag har inte planerat att syssla med politik i hela mitt liv. Men jag vet inte vad jag ska göra efter det. Jag känner mig inte färdiglärd och vill vidareutbilda mig. Jag vill lära mig flera språk och arbeta med något utanför politiken. Men jag kommer nog aldrig att släppa mitt samhällsengagemang, säger Yasmine Larsson.

Fakta

Yasmine Larsson

Fyller: 30 år den 17 mars.

Gör: Riksdagsledamot (S) och ordförande i Republikanska föreningen.

Familj: Särbo, två egna barn i åldrarna 11 och 5 år och ett 4-årigt bonusbarn.

Bor: Helsingborg.

Så firar hon födelsedagen: “Det låter jättetråkigt, men jag firar inte min födelsedag. Jag kommer att spendera hela dagen med min familj och njuta alldeles fantastiskt av att vi har en hel dag tillsammans.”

Om att fylla 30: “Det känns inget speciellt.”

Reser och läser mycket: “Jag pendlar till riksdagen tolv timmar i veckan och hinner plöja en hel del böcker. Jag glömmer aldrig att ta med en bok på resan. Jag läser allt!”

Hur börjar en bra dag? “Med kaffe!”

Fråga till kronprinsessan Victoria: “Vad vill du egentligen syssla med?”

Visa mer...