"Jag vill ta för mig mer"

Familj Artikeln publicerades
Tove Jaarnek hoppas kunna spela in ett nytt album där hon själv skrivit en stor del av musiken och texterna. "Jag vet inte än i vilken genre, så det ska bli spännande att se", säger hon.
Foto:Björn Larsson Rosvall / TT
Tove Jaarnek hoppas kunna spela in ett nytt album där hon själv skrivit en stor del av musiken och texterna. "Jag vet inte än i vilken genre, så det ska bli spännande att se", säger hon.

Efter några lugna år utanför strålkastarna är det snart dags för Tove Jaarnek att ta plats igen. Den här gången med en ny styrka.

- Nu känner jag att jag vill vara betydligt mer delaktig i att ta fram låtar. Jag har mycket att ge där, säger hon.

Det mesta med Tove Jaarnek är sig likt. Samma säkerhet i rösten och samma omfång. Men hon känner att det är hög tid att hon börjar ta plats vad gäller komponerandet av musiken.

- Jag har blivit äldre och vill ta för mig mer. När jag var yngre var jag bombsäker på att jag inte kunde skriva låtar. Nu tänker jag att jag struntar i det. Det är ju inte så himla märkvärdigt. Man måste våga misslyckas.

Hennes främsta önskan är att göra ett nytt album med mycket eget material. Samtidigt längtar hon efter att få samarbeta med andra artister och skulle gärna vara med i en ensemble, till exempel i en musikal eller i en show.

Det positiva är att det faktiskt går att göra både och, förklarar hon.

- Jag diskuterade det med mina barn nyligen. När jag var ung var det mycket man inte kunde göra. Nu kan du vara med i vad som helst. Allt från barnprogram till Allsången. De där gränserna finns inte längre. Det tycker jag är en stor fördel.

En annan gräns som med tiden har blivit allt mer suddig är den som går mellan olika genrer. Fortfarande placeras artister gärna i fack. Antingen är du hårdrockare, vissångare eller så sjunger du opera. Men Tove Jaarnek värjer sig för frågan om var hon helst vill vara.

- När jag var yngre kunde jag bli stressad över den frågan. Det där har jag också släppt nu. Det är ett arbete att vara sångare. Jag sjunger med glädje det mesta - svensk visa, jazz, funk eller soul. Det viktiga är arrangemanget, det som gör att man känner: Det här är bra!

Med åren har hon också visat att hon klarar det mesta. Och musiken har alltid funnits omkring henne. Systern Carina är en välkänd dansbandssångare, och Toves två barn, Jennifer och Jonathan, arbetar båda i artistbranschen.

Själv har Tove Jaarnek sjungit i flera dansband, medverkat i ett gäng shower, släppt album, gjort konserter - bland dem "A tribute to Chaka Khan". Två gånger har hon deltagit i Baltic song contest, Östersjöregionens egna melodifestival. Senast för två år sedan då hon vann med låten ”I believe”. Hon har även tävlat två gånger i Melodifestivalen. Första gången 1991 med låten ”Ett liv med dig” som tog henne till en andraplats.

- Jag skulle väldigt gärna vilja vara med i Melodifestivalen en tredje gång. Det är så vansinnigt roligt. Det viktiga är att man har en riktigt bra låt som man känner sig trygg med.

Vad händer inom den närmaste framtiden?

- Jag ska göra en inspelning och lite sceniska grejer som ska vara klara till 2016. Jag känner mig riktigt taggad.

- Och så blir jag mormor i augusti då Jennifer blir mamma. Det är inte klokt så roligt det ska bli. Vi är väldigt tajta, det är fantastiskt att få vara så nära henne. (TT)

Fakta

Tove Jaarnek

Fyller: 50 år den 13 juni.

Bor: Lägenhet i centrala Göteborg.

Familj: Barnen Jennifer, 27, och Jonathan, 24 år.

Gör: Artist.

Om att fylla 50: ”Det känns bra. Jag tänker inte så mycket ålder och har ingen kris, än så länge…”

Så firar jag födelsedagen: ”Det är lite oklart, men jag har hört att det blir någon slags överraskning.”

Ligger på nattduksbordet: ”Jag ska just börja på 'Egenmäktigt förfarande' av Lena Andersson. Det ska bli spännande att läsa den.”

Visa mer...