Lennart Brummer död

Christinehof Artikeln publicerades
Lennart Brummer, så som många minns honom, i köket på krogen i Skånes Tranås där han skapade sina rätter på den franska gasspisen.
Foto:Bass Nilsson
Lennart Brummer, så som många minns honom, i köket på krogen i Skånes Tranås där han skapade sina rätter på den franska gasspisen.

Krögaren, journalisten och trubaduren Lennart Brummer dog i söndags efter en tids sjukdom, 70 år gammal.

Atmosfären på Brummers krog i Skåne Tranås, som Lennart Brummer under nästan 20 år drev tillsammans med hustrun Suss, var unik. Inspirationen för paret var franska landsortskrogar, och de lyckades både att skapa en familjär stämning och servera utsökt mat med inspiration från det franska köket.

Den mångsidigt begåvade Lennart Brummer stod för matlagningen medan Suss skötte serveringen och höll i räkenskaperna.

Krogen öppnade 1990 då Lennart Brummer 45 år gammal slutade jobbet som journalist på Ystads Allehanda och förverkligade drömmen om att driva en landsortskrog i från början ”ett rum och kök”.

Hans far var källarmästare i Malmö, så förebilder saknades inte. Lennart Brummer var uppvuxen i Malmö, men född i Landskrona. I början av 1970-talet flyttade Lennart och Suss Brummer ut på Österlen och bosatte sig först i Maglehem. Sedan hyrde de under många år jägmästarebostaden på Christinehof innan de flyttade till Skåne Tranås och blev krögare.

Under åren duggade de gastronomiska utmärkelserna tätt. I början serverades också lunch på krogen, året runt, men senare övergick restaurangen till att enbart ha öppet på kvällar och helger. Krogen utökades också med ytterligare en matsal och en utomhusservering.

I en födelsedagsintervju i YA beskrev Lennart Brummer krogprojektet som ett Wallraffande med frågeställningen: Går det att öppna en fransk restaurang ute på den skånska vischan och få folk att köra dit för att äta en god bit mat?

Det gick det.

Hösten 2009 stängde Brummers krog för gott men gourmetkocken Daniel Berlin tog över lokalerna och fortsatte att hålla kokkonstens fana högt i den lilla byn.

Lennart Brummer var inte bara en konstnär i köket. Han var en god stilist, skrev under en period dagsverser i Dagens Nyheter och översatte och tolkade den franske vissångaren George Brassens visor.

På 1960-talet spelade Lennart Brummer bas på jazzklubbar i Malmö, han skrev egna visor och var också medlem och låtskrivare i visgruppen ”Visa med skägg” som på 1970-talet gav ut flera LP-skivor.

Efter att under många år ha bott på ovanvåningen på krogen flyttade familjen sedermera till Christinehof.

Lennart Brummer dog natten till i söndags hemma i Christinehof. Närmast anhöriga är hustrun Suss och döttrarna Emily och Isabel. Begravning äger rum 28 januari klockan 14 i Andrarums kyrka.