Livslång kärlek handlar sällan om tur

Familj Artikeln publicerades
Det krävs hårt arbete för att få ett parförhållande att fungera livet ut. Men med omfördelad tid och sunt förnuft kommer man långt.
Foto:Shutterstock.com
Det krävs hårt arbete för att få ett parförhållande att fungera livet ut. Men med omfördelad tid och sunt förnuft kommer man långt.

Ett lyckligt förhållande handlar inte om tur. Kärlek är inte bingolotto. Vill man hålla ihop måste man jobba på relationen.

Goda nyheter, för det betyder ju att vi kan påverka mycket själva, menar familjeterapeuten Madeleine Cocozza.

Handen på hjärtat. Hur mycket tid har du och din partner ägnat åt varandra det senaste året? Alltså tid på egen hand, när datorn är avstängd och barnen har lagt sig?

Förmodligen inte så mycket.

– Många par i dag lägger först och främst tid på barnen, sedan på jobbet, därefter på vännerna. Jag tror också att det är vanligare att lägga tid på sig själv, till exempel genom extremträning, än på sitt förhållande, konstaterar Madeleine Cocozza, som i nyligen kommit ut med boken "Leva som föräldrar" (Gothia), som handlar om relationer mellan föräldrarna.

Hon är familjeterapeut, psykoterapeut och studierektor på Linköpings universitet, och vill informera om hur man kan få en relation att fungera, eftersom en av våra största myter just nu är att man träffar den rätta, och med lite tur lever lycklig livet ut.

Så är det inte. Det handlar sällan om tur eller otur. Enligt SCB:s senaste statistik separerar vart tredje svenskt par som har småbarn, och enligt Madeleine Cocozza är det inte så konstigt.

– Det är ett jättejobb att få relationen att fungera. Det verkar som om gemene man tror att det ska gå av sig självt. Men att prioritera bort partiden är rent skadligt för relationen, och därmed också för familjen, säger Madeleine Cocozza, som i terapi mött mängder av par som varit på väg att separera just på grund av att de glömt varandra i ekorrhjulet.

Helt i onödan. För det krävs egentligen inte mycket mer än annorlunda fördelad tid och sunt förnuft.

– Att ligga halvdöd i soffan framför tv:n en fredagskväll när barnen somnat, det är inte kvalificerad partid. Då orkar man inte se varandra, säger Madeleine Cocozza.

Men man behöver heller inte åka till Bahamas på kärlekssemester i tre veckor och leka rollspel i latex två gånger i veckan under resten av året. Man kommer långt med enkla, vardagliga saker som att ta en promenad någon kväll i veckan, dricka en kopp te i soffan i lugn och ro eller helt enkelt ses på lunchrasten och äta ihop.

– Hur många är det inte som hellre prioriterar att äta lunch med kollegorna, trots att de jobbar heltid? Lägg den tiden på din partner då och då i stället, säger Madeleine.

Men, säger kanske vän av ordning, vi går ju ut och går hela familjen. Och spela spel, det går väl lika bra med femåringen sittandes med?

Nej, menar Madeleine Cocozza. Syftet är att ta pulsen på varandra i vardagen, stämma av läget, kolla hur den andre egentligen mår. Berätta om hur du själv egentligen mår. Och det görs inte i en handvändning. Det kanske behövs flera luncher eller promenader för att det ska krypa fram.

– Det är också avgörande att faktiskt tillbringa längre ensamtid med varandra. Att två, helst tre, gånger om året vara ensamma med varandra en helg, uppmanar Madeleine Cocozza.

Det är nämligen först när man tillbringar längre tid tillsammans som man får chans att återskapa förälskelsen och ladda parrelationen.

– Jag brukar använda metaforen kärlekstratten. Det du stoppar i ditt förhållande, det är det som kommer ut i andra änden, förklarar Madeleine Cocozza. Matar du relationen, då göds den.

Madeleine Cocozza är väl medveten om att det inte bara är att åka iväg, men påpekar samtidigt att det ju handlar om ett trevligt arbete, något man unnar sig själv - och i förlängningen också familjen. (TT)

Fakta

Tips för att få relationen att blomstra

+ Utlys familjesöndagar några gånger om året, då ni umgås och vilar tillsammans, bara ni i familjen. Dessa söndagar är städning, renovering, mejlcheckning och jobbiga telefonsamtal förbjudna. Syftet är att landa med varandra och tanka energi.

+ Boka in tid med din partner i kalendern, precis som när du bokar in arbetsmöten eller träningstider. Prioritera denna tid, den är viktig för er alla. Kanske kan det vara läge att hoppa över bokcirkeln i höst och i stället boka in din partner motsvarande tid?

+ Det är inte sällan som de egna föräldrarna, eller svärföräldrarna, får det att gnissla i förhållandet. Prata ihop er, du och din partner, och sätt gränser. Värna om er integritet när det är nödvändigt. Ni måste inte ställa upp på allt av rädsla för att göra svärmor eller pappa ledsen.

+ Ge varandra i present, kanske i samband med att ni fyller år och i samband med jul, ett dygn på tu man hand.

Källa: Madeleine Cocozza

När kärleksrelationen går hand i hand med föräldrarelationen

+ Ansträng er för att skapa ett föräldrateam, där ni två står enade i olika konflikter.

+ Prata ihop er i förväg om ett fåtal värderingar och regler som är riktigt viktiga i er familj och håll er till dessa.

+ Bekräfta din partner som förälder, både inför barnen och inför omgivningen.

+ Förminska eller smutskasta inte din partner inför barnen.

Källa: Madeleine Cocozza

TT

Visa mer...